IMOCA-vloot opgeslokt door doldrums

Zenuwachtige tijden

KAAPSTAD- Het zijn 24 moeilijke uren geweest voor de hele Ocean Race vloot, want de vijf IMOCA-teams zijn volledig opgeslokt door de Intertropische Convergentiezone, beter bekend als de doldrums. De lichte, wispelturige wind, willekeurige stormcellen en wolken die plotselinge windvlagen brengen samen met regen en donder en bliksem, betekenen dagen en nachten van onzekerheid. 

Historisch gezien is de band van lichte wind die kenmerkend is voor de doldrums kleiner naarmate je verder naar het westen vaart. Dit bepaalde de strategie van alle teams bij hun vertrek uit Cabo Verde. Maar met Kaapstad in het oosten was er discussie over hoeveel extra mijlen er van de finish weg moesten worden gevaren om een mogelijk gemakkelijkere doorgang door de doldrums te hebben. 

In het uiterste geval probeerde GUYOT envirionnement - Team Europe de bocht in het oosten af te snijden, terwijl Team Malizia de traditioneel veiliger optie bijna 200 mijl naar het westen koos. Daartussen, van oost naar west, liggen Biotherm, Team Holcim-PRB en 11th Hour Racing Team. 

”We staan aan de poort van de doldrums en we gaan nog steeds hard,” zei Team Malizia-schipper Will Harris zondagavond. ”We gaan nu twee keer zo snel als de andere boten en we moeten gewoon zo doorgaan, de boot in beweging houden. Als we een beetje geluk hebben en blijven duimen, halen we misschien wat mijlen in. Maar laten we zien - de doldrums kunnen van alles doen.”

Malizia is vertraagd, nadat hij goede winsten had gemaakt en tot binnen 90 mijl op het leaderboard en ongeveer 50 mijl op de noord-zuid as was genaderd.

Interessant is dat GUYOT environnement - Team Europe tot nu toe is ontsnapt aan de straf voor zijn oostelijke koers en om 1300 UTC voor ligt op het leaderboard en als meest zuidelijke boot. 

”De doldrums is echt breed deze keer,” zei Sebastien Simon op GUYOT. ”Het zal niet klaar zijn tot minstens de evenaar.” 

”Geen wolken maar geen wind,” zei een ingetogen Paul Meilhat op Biotherm. ”We hebben de hele nacht misschien maar 7 of 8 mijl gevaren. Niet veel. Er staat ook een beetje stroming voor, dus als er geen wind is gaan we soms waarschijnlijk achteruit. Maar vanochtend is het beter.”

 

Ranglijst leg twee om 1300 UTC - 30 januari 2023

1. GUYOT environnement - Team Europe, afstand tot de finish, 3909,4 mijl
2. Biotherm, afstand tot leider, 21.3 mijl
3. Team Holcim-PRB, afstand tot leider, 33.3 mijl
4. 11th Hour Racing Team, afstand tot leider, 44.9 mijl.
5. Team Malizia, afstand tot leider, 87.7 mijl.


 

m151697_14_02_230129_AMR_11HRT_0039 m151697_14_02_230129_AMR_11HRT_0039