Varen en laten varen

Column

Varen en laten varen

Het is alweer een paar jaar geleden dat we na een maidentocht met onze redactieboot in Lemmer aankwamen. Amper afgemeerd brak het noodweer los. Het regende en het bleef regenen…en niet zo’n klein beetje ook. Blij dat onze eerste vaartocht goed was verlopen gingen we onder zeil terwijl de regen onafgebroken op het kajuit dak sloeg.

De volgende ochtend was het gelukkig droog. Bij het van boord stappen om de hond te gaan uitlaten, hoorde ik: ”Kapitein…kapitein…kan ik je even spreken?’’ Op de kade stond een forse man, hij bleek de eigenaar te zijn van de boot die achter ons lag. 

’’Zeg, kapitein”, begon hij met verhefte stem. ”Die vlag.’’ Hij wees naar het rood-wit-blauw achterop op onze boot. ”Die vlag hoor je na zonsondergang binnen te halen.”

Overrompeld door de opmerking, stamelde ik dat ik dit stomweg door het slechte weer de vorige avond was vergeten. 

Het excuus werd blijkbaar niet aanvaard door de achterbuurman, die het nodig vond om nog even verder te gaan met zijn reprimande. ”Ik ben een oud-marineman en etiquettes zijn etiquettes,’’ zei hij. 

Mijn hond keek mij bij deze laatste opmerking aan met een blik van…baas zullen we gaan lopen? 

Fenders

Het voorval in Lemmer schoot door mijn hoofd toen ik vandaag een informatief artikel online plaatste over de functie van fenders. De verschillen in vormen en welke stootwil voor welk type boot geschikt is. 

Het duurde niet lang of de eerste reactie volgde. Niet over de inhoud van het artikel. Maar over watersporters die tijdens het varen de ‘ballen’ overboord laten hangen. Dat hoort niet, volgens de critici in koor. Opnieuw viel het woord etiquette. Fenders horen tijdens het varen binnenboord. En Fenders buitenboord duidt meestal op een huurboot. Aldus een kleine greep uit de bevooroordeelde reacties.

Bungelende fenders, mooi is het misschien niet. Maar wie om wat voor reden dan ook met een varende kerstboom wil varen…mag dit van mij lekker zelf bepalen. Leven en laten leven…varen en laten varen. 

 

Eric van Staten

Hoofdredacteur Watersport-TV

 

 

 

 

P1014393 P1014393