Nieuwe tender blijkt niet splinternieuw en koper eist korting

Column watersport advocaat mr. Marcel Smit

Als advocaat is mr. Marcel Smit gespecialiseerd in het behandelen van juridische zaken op het gebied van watersport en pleziervaartuigen. Als columnist zal de Scheveningse raadsman via columns en blogs op Watersport-TV kwesties belichten die te maken hebben met gebreken tijdens de aan-en verkoop van schepen. Maar ook met verzekeringskwesties, de HISWA voorwaarden, aankoopkeuringen, de CE-markeringsplicht en courtages c.q. de diensten van jachtmakelaars.

In deze eerste column gaat Marcel, zelf een zeiler, in op een rechtszaak die vorig jaar diende voor de rechtbank in Amsterdam en ging over een koper die in de veronderstelling leefde dat hij een splinternieuwe Waterspoor tender had aangeschaft. Bij nader inzien bleek de boot al te zijn gebruikt, onder meer als demoboot tijdens de Hiswa te water en daarom eiste de koper een korting van € 25.000,- op de aankoopsom van € 122.000,-.

Al snel na de oplevering constateerde de koper meerdere gebreken aan de boot, zoals een beschadigd instrumentenpaneel, een defecte benzinemeter, een storing aan het uitlaatsysteem en problemen met het stuurwiel. Daarnaast constateerde de koper dat de boot al 11 vaaruren had, wat opmerkelijk is omdat sprake zou zijn van een nieuwe boot. Uiteindelijk blijkt dat de boot als showmodel is gebruikt tijdens de HISWA in-water Boat Show in Lelystad in 2018. Na de Boat Show is de boot nog diverse malen gebruikt voor het maken van promotie video’s. Naast het feit dat het bouwjaar van de boot dus niet 2019 bleek, maar 2018, is er dus als showmodel mee gevaren, waardoor – aldus de koper – geen sprake is van een nieuwe boot. 

Koper vorderde primair een prijsvermindering van € 25.000,- en een vergoeding van € 3.581,36 in verband met de gebreken. Subsidiair vorderde de koper – kort gezegd – ontbinding van de koopovereenkomst en restitutie van de gehele koopsom.

De rechtbank Amsterdam overweegt het volgende. Op grond van artikel 7:17 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) moet de afgeleverde zaak aan de overeenkomst beantwoorden. Dit is onder meer niet het geval als de mededelingen van de verkoper niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Daarnaast verwijst de rechtbank naar artikel 7:18 lid 2 BW waarin is bepaald dat als een afwijking / gebrek zich binnen zes maanden na aankoop openbaart, wordt vermoed dat de zaak bij de aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord. Dit noemt men ook wel de ‘wettelijke garantie’ van de consument.

Uitspraak

Uiteindelijk komt de rechtbank tot het volgende oordeel. Dat de tender daadwerkelijk is gebouwd in 2018 en niet in 2019, acht de rechter niet van belang. Wat de rechter wel van belang acht is dat tender al was gebruikt en dus niet volledig nieuw. Bij de aanschaf van een nieuwe boot mag de koper ervan uitgaan dat deze niet is gebruikt tijdens een Bootshow of dat er promotiefilmpjes mee zijn gemaakt. De boot beantwoordt om die reden niet aan de overeenkomst. De afwijking is echter onvoldoende om ontbinding van de koopovereenkomst te rechtvaardigen. Wel kent de rechter een prijsvermindering toe van niet zoals gevraagd € 25.000,- maar van € 3.835,-. Het verschil tussen een nieuwe en gebruikte demoboot, die ook werd aangeboden door gedaagde. Daarnaast werd nog een bedrag van € 1581,36 toegewezen in verband met gebreken.

Conclusie

De conclusie van deze zaak is dat als een consument een nieuwe boot aanschaft, dat die ervan uit mag gaan dat deze ook echt splinternieuw is en geen vaaruren heeft gemaakt voor andere redenen dan het testen van de boot en/of een proefvaart.

 

Mr. Marcel Smit

Smit Advocatuur (https://www.smitadvocatuur.nl)

 

 

thumbnail_20220906_185816 thumbnail_20220906_185816
thumbnail_Foto Marcel Smit thumbnail_Foto Marcel Smit