Skûtsje en Folkboot onder de hamer

Tijdens online Bootveiling

NAARDEN - Bootveiling.com heeft de opdracht gekregen een autenthiek Skûtsje, afkomstig uit particulier bezit, door middel van een online veiling te verkopen. Iedereen die niet bang is om natte voeten te krijgen en weer en wind trotseren heeft nu de kans. Als je op de veiling de hoogste bieder bent, kun je direct oefenen voor de kampioenschappen ‘Skûtsjesilen’ in Augustus!

Skûtsje is de oorspronkelijke Friese benaming voor een tjalk-achtig schip bestemd voor de vrachtvaart onder zeil, met name gebouwd in Fryslân voor de noordelijke binnenwateren.

‘Wie als eerste in het ruim komt, heeft kans op een goede plaats’. Dit spreekwoord stamt uit de tijd waarin de bekende Friese Skûtsjes werden gebouwd. De Skûtsjes hadden een vrij klein ruim en dus moest men ‘vechten’ voor een plekje. Je moest dus als eerste het ruim in om een plekje te bemachtigen.

Naast het Skûtsje wordt in februari nog een bijzondere houten zeilboot met een rijke historie geveild geveild, namelijk de Folkboot 25f. De Folkboot is een kleine zeilboot met sloeptuigage. Dit kleine zeiljacht was het resultaat van een uitgeschreven wedstrijd in 1942, die hiermee een gemakkelijk te zeilen en betaalbare bootklasse wilde creëren. Het exemplaar in de veiling heeft wat aandacht nodig van een liefhebber die er komend seizoen een dagje, weekend, of zelfs meerdere weken mee op uit wil trekken.

Bootveiling ziet een doorlopende belangstelling voor de watersport en de aankoop van een eigen schip. Door te kopen op de veiling koop je snel en voor een marktconforme prijs een leuke boot. Veilingmeester Bolweg verwacht dat de boten goede belangstelling zullen krijgen. ’’Omdat het kopen van een boot persoonlijk is, adviseren we om naar de kijkdag te komen. Dat is altijd leuk en kopers krijgen een goed zicht op de boot en de staat van onderhoud.’’

Zaterdag 27 februari zijn er van 10 tot 12 uur kijkdagen door heel Nederland en België. Aanmelden is noodzakelijk op de website van bootveiling.com.

Voor alle details kun je kijken op de website van bootveiling.com. De veiling is ‘as is where is’, dus de boten worden geveild in de staat waarin hij zich bevindt. De koper zal zelf moeten zorgen voor het ophalen na gunning.

Alle informatie is te vinden op www.bootveiling.com (http://www.bootveiling.com)

thumbnail_Skûtsje-bootveiling thumbnail_Skûtsje-bootveiling
thumbnail_Folkboot-bootveiling thumbnail_Folkboot-bootveiling