Ocean Race vloot zoekt balans tussen snelheid en veiligheid

Unieke beelden van het leven aan boord tijdens leg 3

KAAPSTAD - De wind is gearriveerd tijdens de derde etappe van The Ocean Race nu de vijf IMOCA-teams zich op hogere breedtegraden bevinden en beginnen te kruisen naar het oosten, om aan te haken bij het eerste grote weersysteem van de etappe.

Na een dag van lichte wind en ongunstige stroming op maandag, zal de toegenomen wind welkom zijn. Maar dit gaat gepaard met een zware zeegang, met golven die tot zes meter hoog worden voorspeld naarmate men zich zuidelijker waagt. 

De vloot lijkt het erover eens te zijn dat ergens rond 39 graden zuiderbreedte ver genoeg is - je ziet de boten terugschakelen naar het noorden en dan weer naar het zuiden op de tracker, dwars op deze breedtegraad.

”Het idee is om een goede weg te vinden, met goede snelheid en niet te veel wind of golven”, aldus Biotherm-schipper Paul Meilhat. ”Het worden een paar lange dagen in vrij ruwe omstandigheden. We gaan snel naar het zuiden.”

”De wind is flink aangetrokken”, zo beschreef Robert Stanjek dinsdag de omstandigheden aan boord van GUYOT environnement - Team Europe. ”We hebben tot 32 knopen wind gezien. We zeilen downwind met de FRO (fractional code zero headsail) en één rif in het grootzeil in iets minder wind maar grotere golven. Het is niet zo makkelijk te besturen.”

Als we naar de weerkaarten kijken, zien we dat de vloot ingeklemd zit tussen de hogedrukrug die ze net gepasseerd zijn en een diep lagedruksysteem, met harde wind en grote golven, dat vanuit het zuiden voor hen oprukt en met hen meebeweegt naar het oosten. 

”We moeten een grote lagedruk oversteken. Dit systeem beweegt niet erg snel, het is bijna hetzelfde als onze snelheid, dus we kunnen hiermee bijna tot in Australië zijn,” zei Tom Laperche aan boord van Team Holcim-PRB. ”De windomstandigheden en de toestand van de zee zullen moeilijk zijn. We hebben een optie om in het noorden te blijven. Als we naar het zuiden gaan, zullen we vele uren met wind van meer dan 40 knopen hebben - een beetje te veel.”

Het juiste evenwicht vinden tussen snelheid en veiligheid zal de sleutel zijn voor leg 3. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een van de teams tijdens deze eerste dagen een winnende zet zal doen, maar een agressieve beslissing die tot schade leidt, kan onmogelijk te herstellen zijn, dus voorzichtigheid is waarschijnlijk geboden.

Volg The Ocean Race via Watersport-TV met dagelijkse updates. Ga naar onze speciale Ocean Race pagina’s. Klik Hier! (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/the%20ocean%20race)

 

Fotografie: © Antoine Auriol / Team Malizia & Charles Drapeau / GUYOT environnement - Team Europe

m154955_14_03_230228_CHD_GUYOT_1704 m154955_14_03_230228_CHD_GUYOT_1704
m154965_14_03_230228_ANA_MALIZ_1020027 m154965_14_03_230228_ANA_MALIZ_1020027