De heruitvinding van de buitenboordmotor

De Remigo heeft de vorm van een verticale vleugel.

Is de Sloveense start-up Remigo verantwoordelijk voor de heruitvinding van de buitenboordmotor? Sinds Ole Evinrude in 1907 het eerste praktische aandrijfsysteem ontwierp, is het uiterlijk van de BB-motor niet veranderd. De Remigo heeft de vorm van een verticale vleugel. In deze body zit de energieopslag verborgen: een lithium-polymeer accu.

In plaats van de gebruikelijke combinatie van een dunne as en een lompe motor-tank unit bovenaan, is er hier slechts één monolithische body. De weg naar dit verbazingwekkend gereduceerde ontwerp was eenvoudig, legt de uitvinder Marko Vrtovec uit: ”We vroegen ons af: hoe zou de ideale buitenboordmotor eruit moeten zien? We kwamen op gemakkelijk te gebruiken, te dragen en te bevestigen, zelfs in moeilijke omstandigheden. En wat als die per ongeluk te water valt? De Remigo is bestand tegen waterdiepten tot één meter. De behuizing is van aluminium, dus zowel licht als robuust en beschermd tegen blootstelling aan zout water. Er zijn slechts twee afdichtingen.”

Hoe kwam deze gepassioneerde zeiler op het idee voor dit product? ”We lagen voor anker in een baai in Kroatië. Op een buurboot was een vrouw op de bijboot aan het worstelen met de buitenboordmotor. Ze zwengelde hem aan, maar hij wilde niet starten. Ze probeerde dit en dat. Bijna iedereen kent ze wel, nare ervaringen met buitenboordmotoren op rubberboten. Het ding stinkt naar benzine, het doet pijn aan je arm van het rukken en als je hem echt hard nodig hebt, wil hij niet starten.”

Een twee jaar durend proces van marktonderzoek en ontwikkeling volgde. Een team van vijf personen ontwierp de motor, testte hem, voerde verbeteringen door. De jonge ontwerper Ajda Bertok kwam met het uiteindelijke ontwerp: ”Ik kon vanaf nul beginnen, waar is dat nog mogelijk in design?” Er waren geen specificaties of modellen voor de Remigo-motor.’’


Drukknoppen in plaats van gashendel 
Het allesoverheersende idee van ”zo eenvoudig mogelijk” strekt zich ook uit tot de gebruikersinterface. Alles wat niet absoluut noodzakelijk is, is weggelaten. Er is geen gashendel. De Remigo heeft alleen aan de bovenkant drukknoppen om de snelheid in te stellen op een schaal van 1 tot 10. Een LED-balk toont het vermogen waarmee de propeller draait en in welke richting. Voor een snelle stop druk je twee knoppen tegelijk in. En een magnetische mini-console onder de besturing dient als killswitch. Trek je die uit, dan wordt ook de motor uitgeschakeld. Alles is vrij logisch.

Omdat de Remigo slechts twaalf kilo weegt, is hij gemakkelijk los te koppelen en mee te nemen als je de boot verlaat. Je kunt hem dragen als een koffer. ”Je houdt het dicht bij je lichaam, dus het is gemakkelijk te dragen over lange afstanden.” Er zijn geen scherpe randen, dus er is weinig risico op letsel.

Het beste compromis

”Gewicht is altijd een compromis tussen capaciteit en actieradius. Wil je verder gaan, dan sjouw je meer mee.” Twee kunnen ook naast elkaar. ”Daarmee ga je niet sneller, maar kom je wel verder.” De topsnelheid ligt volgens de fabrikant net boven de vijf knopen, maar het rendement tot 1,5 ton waterverplaatsing is altijd beter dan een verbrandingsmotor, zegt hij. Vrtocec noemt een bereik van ongeveer vijf zeemijl op vol vermogen, gedurende ongeveer een uur. Op halve kracht kun je bestemmingen op 15 zeemijl afstand bereiken.


Als de batterijen leeg zijn, duurt het zes uur voordat de bijgeleverde lader ze weer vult. Optioneel is er een snellader van drie uur of zelfs een gelijkstroomlader voor het stopcontact, in dat geval duurt het regenereren ongeveer twaalf uur. ”Dat is genoeg autonomie voor ongeveer 95 procent van de gebruikssituaties van een jachtboot”, zegt de ondernemer. Hij voegt eraan toe: ”In Kroatië kan ik er ongeveer een week mee varen voordat ik hem moet opladen.”

Ook de cyclische duurzaamheid is onberispelijk: LG garandeert minstens 1.000 laadcycli totdat de batterijcapaciteit onder de 70 procent is gezakt. In 2023 wil Remigo 3.000 stuks verkopen. ”We hebben bijna te veel orders om snel te kunnen leveren”, zegt de ondernemer. Momenteel zit hij op een levertijd van twee maanden. De basisprijs ligt rond de 2.500 euro. ”De batterijkosten dicteren dat”, zegt Vrtovec.

Voor meer informatie Remigo (klik hier) (https://remigo.eu)

 

 

324918215_926512901674656_973214765565063000_n 324918215_926512901674656_973214765565063000_n
2023-02-15-Remigo-04 2023-02-15-Remigo-04
6 6
2023-02-15-Remigo-03 2023-02-15-Remigo-03
4 4
7 7