Zwaaien naar elkaar draagt bij aan veiligheid op het water

Nieuwe campagne van Varen doe je Samen!

LEEUWARDEN- Het is een goed gebruik dat schippers op het water naar elkaar zwaaien. Dat zwaaien heeft een belangrijke reden. Het geeft aan dat je elkaar hebt gezien en dus weet waar de ander vaart. Bij de start van het nieuwe watersportseizoen geeft Veiligheidscampagne Varen doe je Samen! tien tips om het leuk en veilig te houden op het water. 

De tien tips zijn verzameld in de nieuwe infographic: ‘Zwaai naar elkaar en negen andere tips om het leuk en veilig te houden op het water’. Deze infographic wordt op de watersportbeurs Boot Holland en digitaal via de website verspreid. Naast de tip om te zwaaien hebben de andere betrekking op veilig en verantwoordelijk gedrag op het water. De tips zijn opgesteld in overleg met de diverse partners van Varen doe je Samen!

10 TIPS

1) Zwaai naar elkaar: wees vriendelijk, beleefd en respecteer elkaar. Op het water is het gewoonte naar elkaar te zwaaien bij het passeren.  Dat is niet alleen aardig, je geeft daarmee ook aan dat je de ander gezien hebt.

2) Geef elkaar de ruimte: Gun elkaar de ruimte op het water. Passeer andere vaarweggebruikers op ruime afstand, zodat ze geen last van jouw golfslag hebben. Houd soms even het gas in, om een ander voor te laten.

3) Pas je snelheid aan: Houd je altijd aan de maximaal toegestane snelheid. Deze staat aangegeven op borden langs de vaarweg. Zo niet, dan mag je maximaal 20 km/uur.

4) Let op je golfslag: Kijk ook eens achterom en let op je golfslag. Een hoge hekgolf kan hinderlijk zijn voor andere vaarweggebruikers, zeker voor zwemmers en suppers. Ook kunnen golven schade aan de oevers, afgemeerde boten en aan nesten van vogels veroorzaken.

5) Hou het rustig: Water draagt geluid ver(der). Maak geen onnodig lawaai, maar geniet van de rust op het water. Veroorzaak geen overlast met harde muziek, schreeuwen of motorgeluiden.

6) Nuchter aan het roer: Blijf nuchter want je bent verkeersdeelnemer. Dus gebruik geen verdovende middelen of alcohol. De wettelijke, maximale grens voor alcohol ligt – net als op de weg- op 0,5 promille.

7) Kijk om je heen: Kijk goed om je heen: let op tijdens het varen en kijk ook regelmatig achterom of je toevallig wordt opgelopen door een ander schip. Zie jij de schipper van een ander schip, dan kan hij jou ook zien.

8) Ken je plek: Houd zoveel mogelijk stuurboordwal (= de rechterkant) van het vaarwater aan, dan vaar je nooit in de dode hoek van een vrachtschip. Vaar een duidelijke koers, verander niet plotseling van koers en verleen medewerking bij passeren.

9) Houd het water schoon: Houd het water en de omgeving schoon: zorg dat afval niet overboord kan vallen en deponeer het op de daarvoor bestemde plekken zodat iedereen van een schone omgeving kan genieten.

10) Check de regels: Op het water gelden regels. Zorg dat je op de hoogte bent van de vaarregels die van kracht zijn, en houd je eraan!

 

Leuk en veilig

“Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk varen is en het wordt daarom drukker op het water. Dat hebben we de afgelopen zomers kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig van het water kan genieten, zijn er wel enkele regels waaraan men zich moet houden,” zegt Carlijn van Leeuwen, projectleider van Varen doe je Samen! “Met deze nieuwe infographic willen we deze zomer zoveel mogelijk mensen vragen om zich aan deze regels te houden, zodat het veilig én leuk blijft op het water. Want, varen doen we tenslotte samen!”

Boot Holland

Van 8 tot en met 12 maart 2023 staat ‘Varen doe je Samen!’ op de watersportbeurs Boot Holland in Leeuwarden. In samenwerking met de Provincies Fryslân, Groningen, Rijkswaterstaat, Politie en de Dienst der Hydrografie wordt er voorlichting over de veiligheid op het water gegeven. VDJS is te vinden in stand 2130, vlakbij Entree Noord.

De infographic is gratis te downloaden via www.varendoejesamen.nl/zwaaien (http://www.varendoejesamen.nl/zwaaien)

 

 

 

thumbnail_header-Gedrag-op-het-water-1200x800px thumbnail_header-Gedrag-op-het-water-1200x800px