IMOCA's voeren slag om Point Nemo

Ocean Race vloot passeert meest afgelegen plek op aarde

ITAJAI- Point Nemo wordt omschreven als de meest geïsoleerde, afgelegen plek op aarde, een plek in het zuiden van de Stille Oceaan, op 2.688 kilometer van het dichtstbijzijnde land. Het dichtstbijzijnde teken van beschaving is het internationale ruimtestation, dat iets meer dan 400 kilometer boven de zeelieden cirkelt. 

Maar het is onwaarschijnlijk dat de bemanningen van The Ocean Race zich eenzaam voelen. Integendeel, de race is zo close. Na meer dan drie weken racen is het verschil tussen de eerste en de vierde plaats op het klassement van de race tracker nog steeds slechts 10 mijl, maar dinsdag is er een nieuwe leider - Team Malizia.

”Het is een historische dag vandaag,” zei schipper Boris Herrmann. ”De slag om Point Nemo!!! We kunnen alle boten hier door onze ramen zien. Ze zijn maar een paar bootlengten van ons verwijderd en we racen allemaal richting Point Nemo. Het is geweldig om zo dicht bij onze vrienden te varen!”

De bemanning van Team Holcim-PRB, dat lange tijd aan de leiding ging, heeft moeten verwerken dat door de grillen van het weer een voorsprong van bijna 600 mijl is verdwenen. Maar zeilster Abby Ehler zegt dat ze er al enige tijd op voorbereid waren dat de rest van de vloot hen zou inhalen.

Kwestie van tijd

”Het was een week geleden al duidelijk. Het was slechts een kwestie van tijd. Het is eigenlijk leuk om terug te zijn in de vloot, het intensiveert de dingen en we zijn zeker meer op onze hoede. Niet dat we lui zijn geworden, maar dat het moeilijker is om snelheid en hoeken te vergelijken als je alleen zeilt’’.

”We hebben nog een paar dagen matige downwind condities en dan krijgen we wat zware downwind zeilen... We hebben geprobeerd een route rond Kaap Hoorn uit te stippelen die ons in minder dan 35kts houdt, maar dat is onmogelijk gebleken, dus daar gaan we!”

De voorspelling wordt vrij agressief voor de rest van de week. De westenwind neemt toe tot 35 knopen en de zeegang wordt - vooral verder naar het zuiden - meer dan 6 meter. 

”De wind zal toenemen - we verwachten 30-40 knopen wind en een flinke zeegang - misschien wel tot 8 meter,” aldus Paul Meilhat aan boord van Biotherm. ”We zullen de route moeten beheren om het ergste te vermijden en toch zo snel mogelijk aan te komen.”

De ETA bij Kaap Hoorn blijft zondagavond UTC en bij de finish in Itajaí, Brazilië op 1/2 april.

Via Watersport-TV kun je The Ocean Race op de voet volgen. We hebben een speciale pagina. Klik Hier! (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/the%20ocean%20race)

 

Foto Julien Champollion/ polRYSE/Holcim-PRB

m158202_14_03_230320_JUC_HOLCIM_2965 m158202_14_03_230320_JUC_HOLCIM_2965