Zeilschip Noorderlicht loopt aan grond in Noors fjord

Met 14 tieners aan boord

TRONDHEIM- Afgelopen nacht heeft het Friese Zeilschip Noorderlicht van Swan Expeditions hulp gekregen van de Noorse kustwacht met het evacueren van haar opvarenden. Het schip, met 26 personen aan boord waaronder 14 tieners, raakte rond 02:30 de grond in een Noors fjord. Na controle bleek er geen schade te zijn.

De 46 meter lange Noorderlicht was onderweg van Trondheim naar Nørvik toen het schip in de nacht van woensdag op donderdag vastliep bij een klein eiland bij Rugholmen.

Zojuist ontvingen wij onderstaande verklaring van Christophe Meijer, directeur Wylde Swan Beheer BV.

’’Het schip lag direct tegen de wal aan. Met een rubberbootje ertussen kon iedereen naar de kant lopen. Vanaf daar zijn ze met een boot van de Noren naar een hotel gebracht. Er is geen moment van onbehagen of spanning geweest. Het was een goed gecontroleerde voorzorgsmaatregel.’’

Slagzij

’’Met vallende tij kwam het schip slagzij te liggen. Daardoor werkte de kachel niet meer goed. Vanwege het comfort en de doorgang van het onderwijsprogramma Masterskip zijn 14 tot 17 jarige scholieren naar een hotel in de buurt gebracht.

De kapitein en stuurman zijn aan boord gebleven en maken het schip weer klaar om los te komen en de reis te vervolgen. De ouders van de trainees zijn ingelicht. Ook zij hopen dat de reis snel weer verder gaat. Tot nu toe is er nog geen direct aanwijsbare oorzaak. Dit zal de komende tijd worden onderzocht.

De sfeer onder opvarenden en de scholieren is goed. Iedereen hoopt dat het zeilende onderwijs programma snel weer verder kan gaan.’’

Het onderwijs programma is onder andere bekend van de heroïsche reis die 30 scholieren maakte bij het uitbreken van de corona pandemie. Toen zeilden de trainees, zoals de scholieren aan boord heten, 6 weken de Atlantische oceaan over om veilig in Nederland te komen.

Voor meer informatie over Swan Expeditions en het schip Noorderlicht, klik hier! (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3968696/nieuws/swan_expeditions_koopt_tweede_tall_ship.html)

 

 

 

 

 

 

 

3968696_1090713 3968696_1090713