Ocean Race vloot wacht loodzware beproeving richting Kaap Hoorn

Harde wind en golven van 6 tot 7 meter hoogte

Al 50 jaar lang beschouwen zeilers de Zuidelijke Oceaan, de race tussen Kaapstad en Kaap Hoorn, diep in de zuidelijke breedtegraden, als de grootste mijlpaal van het evenement. 

Het ronden van Kaap Hoorn markeert het einde van de zuidelijke omstandigheden, waar diepe lagedruksystemen elkaar opvolgen. Ongehinderd door landmassa’s kunnen de stormwinden torenhoge, angstaanjagende zeeën opbouwen. IJsbergen bevinden zich in het zuiden en de etappe culmineert bij Kaap Hoorn, waar het land tot 56 graden zuiderbreedte uitsteekt. De wind en de golven worden hierdoor een nauwe doorgang geslingerd, stevig in het gebied dat zeilers de Furious 50s noemen. Aan het eind van deze week zullen de omstandigheden naar verwachting die naam eer aan doen. 

”De vloot gaat waarschijnlijk de zwaarste dagen van de race tot nu toe tegemoet, met zeer agressief weer tussen nu en Kaap Hoorn aan het eind van het weekend”, aldus wedstrijdleider Phil Lawrence. 

”De wind gaat toenemen tot boven de 30 knopen, met vlagen van 40 knopen, en we kunnen vrijdag en zaterdag golven van 6 tot 7 meter verwachten,” zei Christian Dumard, de meteoroloog van The Ocean Race.

”Ik denk dat we kunnen verwachten dat de vloot een beetje ten noorden van de ijsuitsluitingszone zal blijven om de ergste zeegang te vermijden als de wind nog sterker wordt.”

”Kaap Hoorn is een enorm ijkpunt in het zeilen voor iedereen die gepassioneerd is door offshore racen. Het is het hoogtepunt,” aldus Francesca Clapcich, bemanningslid van 11th Hour Racing Team dat niet aan boord is voor deze etappe.

”Ik herinner me de laatste race, het was een mix van emoties. Ik ging voor het eerst rond en ik kwam uit zo’n andere zeilachtergrond - het racen in rubberboten - dat ik er nauwelijks van had gedroomd...

”Je voelt je trots, maar het is ook zo’n opluchting om daar te zijn met de boot en de mensen. En dan draai je naar het noorden en gaan de lagen kleren uit omdat het warmer wordt en het weer mooier en natuurlijk doe je het in teamverband, dus het is geweldig omdat je de kans hebt om het te delen met iedereen aan boord.”

De strijd tussen de teams is nog steeds erg close, met Biotherm dat ongeveer 40 mijl ten zuiden van Team Holcim-PRB en Team Malizia ligt. 

 

Foto: © Ronan Gladu / Biotherm / The Ocean Race

m158394_14_03_230322_ROG_BIOTH_0009 m158394_14_03_230322_ROG_BIOTH_0009