Team Malizia met Rosalin Kuiper als eerste om Kaap Hoorn

Interview met moedige zeilster

Schipper Boris Hermann leidde Team Malizia als eerste om Kaap Hoorn na een uitdagende 24 uur toen Rosalin Kuiper een hoofdwond opliep nadat ze uit haar bed was gevallen toen de boot onverwachts een schuiver maakte in zware zeeomstandigheden. Rosalin sliep toen de boot werd gelanceerd door een grote golf voor de Zuid-Amerikaanse kust bij Kaap Hoorn. Bekijk het interview met de zeilster.

De IMOCA’s die deelnemen aan The Ocean Race, zeilen momenteel de langste etappe ooit in de vijftigjarige geschiedenis van The Ocean Race, de 12 750 zeemijl lange etappe 3 van Kaapstad, Zuid-Afrika, naar de Braziliaanse stad Itajaí. De rotsachtige uitloper van Kaap Hoorn op de zuidpunt van Chili markeert hun vertrekpunt uit de Zuidelijke Oceaan, een ervaring die zelfs de zeilveteranen nooit zullen vergeten. Het is een legendarisch deel van de wereld voor zeevaarders en door de eeuwen heen berucht vanwege schipbreuken en schipbreuken.

De Franse schipper Kevin Escoffier leidde Team Holcim-PRB naar de mijlpaal na het vinden van een moeilijk evenwicht tussen het tot het uiterste drijven van de boot en het vermijden van schade tijdens het weekend waarin de wind en de zeeën toenamen.

Biotherm heeft drie nieuwkomers op de Kaap Hoorn aan boord, wat een enorm hoogtepunt in hun carrière betekent. Het is een indicator voor een bocht naar links richting de Zuid-Atlantische Oceaan waar de temperaturen zullen stijgen en de Biotherm bemanning kan ontdooien van de koude temperaturen.

De geduldige bemanning van 11th Hour Racing Team is klaar om als laatste boot van de IMOCA-vloot te ronden, nadat schade aan hun roeren en grootzeil hun route had beïnvloed. De bemanning zal blij zijn dat ze de laatste etappes van Leg 3 bereikt hebben, want de zware wind, de zee en hun deel van de problemen die ze moesten overwinnen, hebben aan de verwachtingen van de Zuidelijke Oceaan voldaan.

Het ronden van de Hoorn zal een belangrijke mijlpaal zijn in Leg 3, maar er zijn nog genoeg uitdagingen voor de bemanningen voordat ze de finishlijn in Itajaí passeren. Na Kaap Hoorn te hebben gepasseerd, gaat de vloot eerst noordwaarts langs de kust van Argentinië, waar in vorige edities de overwegend buiige omstandigheden hebben geleid tot materiaalpech en zelfs schipbreuken.

Leg 3 is de langste in de geschiedenis van The Ocean Race en het is de eerste keer dat de Roaring Forties Trophy wordt uitgereikt voor een non-stop passage tussen Kaap de Goede Hoop in Afrika en Kaap Hoorn in Zuid-Amerika, de oostelijke en westelijke grenzen van de Zuid-Atlantische Oceaan.

Scherm­afbeelding 2023-03-28 om 08.50.45 Scherm­afbeelding 2023-03-28 om 08.50.45