Watersporters dreigen met claims om bruggenellende in Noord-Holland

Jachthavens in regio verwachten minder passanten

KROMMENIE- Het nieuws op Watersport-TV van Rijkswaterstaat over de aanhoudende vaarwegbeperkingen van de Coenbrug in Zaandam en de brug in de Nauernasche Vaart bij Krommenie heeft kwaad bloed gezet bij watersporters. Met name zeilers voelen zich gedupeerd omdat ze geen gebruik kunnen maken van de staande mastroute en dreigen nu met schadeclaims. Jachthavens vrezen dat ze inkomsten mislopen omdat ligplaatsen worden opgezegd en er minder passanten zullen komen.

De storing van de Coenbrug ontstond in 2021 toen zogenaamde bewegende delen van de brug zwaar beschadigd raakte bij een storm. De brug werd uit voorzorg vastgezet en kan sindsdien niet bediend worden. Schepen hoger dan 6.20 meter konden aanvankelijk nog gebruik maken van de Nauernasche vaart, maar nu ook daar de brug bij Krommenie defect is, is ook deze optie niet meer mogelijk. Boten lager dan 2.70 meter kunnen wel onder het vaste deel door.

Dat Rijkswaterstaat pas deze week bekend maakte dat zowel de Coenbrug als de brug bij Krommenie ook komend watersportseizoen niet bediend zal worden, zorgt voor boze reacties. Zoals van Wilko Habraken die in het Noord-Hollands Dagblad reageert.

’’Als ik had geweten dat die brug in Krommenie voorlopig nog dicht blijft, dan had ik geen ligplaats in Uitgeest genomen. Ik kijk nu al naar een plek in een haven aan het IJsselmeer, want die ellende in de Zaanstreek gaat nog jaren duren. Maar ik ga mooi een claim indienen bij de provincie voor het liggeld. Dat is toch tussen de 700 en 800 euro. Ik hoop dat meer zeilers met zo’n claim komen zodat Rijkswaterstaat en de provincie haast gaan maken met het repareren van de bruggen.’’

Forbo

Volgens het Noord-Holland Dagblad dreigt vloerenfabrikant Forbo eveneens met schadeclaims omdat de schepen met grondstoffen niet meer kunnen aanmeren bij de fabriek. Het overschakelen op tankwagens levert het bedrijf extra kosten op, al wil Forbo niet zeggen hoeveel. Behalve zeilers zullen ook jachthavens schade gaan verhalen op de provincie. ,,Dit jaar heeft iedereen zijn ligplaats al gehuurd en dachten ze dat de brug bij Krommenie wel gerepareerd zou worden. Maar wanneer meer mensen zoals Habraken vertrekken, scheelt dat ons inkomsten. Dit jaar zullen we al minder passanten krijgen’’, vreest havenmeester Jeroen Schoorl.

De onderzoeken naar de schade van de Coenbrug zijn inmiddels afgerond. Wat de volgende stap zal zijn, is niet bekend. De verwachting is dat de stremming zeker de komende twee vaarseizoenen zal duren.

Voor het bericht dat Rijkswaterstaat eerder deze week bekend maakte, klik op Doorvaartbeperkingen in Noord-Holland (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4205183/nieuws/vaarwegbeperking_coenbrug_ook_dit_watersportseizoen__video.html?page=0).

 

4120236_1382666 4120236_1382666
4205183_1598558 4205183_1598558
4205183_1598549 4205183_1598549