Geschil over nieuwe polyester sloep met osmose

Column watersport advocaat Marcel Smit

Als advocaat is mr. Marcel Smit gespecialiseerd in het behandelen van juridische zaken op het gebied van watersport en pleziervaartuigen. Als columnist zal de Scheveningse raadsman via columns en blogs op Watersport-TV kwesties belichten die te maken hebben met gebreken tijdens de aan-en verkoop van schepen. Maar ook met verzekeringskwesties, de HISWA voorwaarden, aankoopkeuringen, de CE-markeringsplicht en courtages c.q. de diensten van jachtmakelaars.

In deze column gaat Marcel in op kwestie die werd voorgelegd aan de geschillencommissie waterrecreatie vanwege een nagenoeg nieuwe polyester sloep waarbij al na twee seizoenen osmose werd geconstateerd. 

Een particulier kocht een nieuwe sloep met buitenboordmotor bij een bedrijf voor een bedrag van circa    €12.500,-. Al na twee vaarseizoenen werd osmose geconstateerd, naar de visie van koper veel te snel. De verkoper was slechts bereid om de osmose te verhelpen tot een bedrag van € 800,-. De koper vond dit niet terecht en stapte naar de geschillencommissie waterrecreatie. 

Blaasjes

De geschillencommissie schakelde een deskundige in om het onderwaterschip te beoordelen. Uit het onderzoek bleek dat er over het gehele onderwaterschip blaasjes waarneembaar waren, variërend van 3-5 mm in doorsnede. Bij het doorprikken van enkele blaasjes, kwam een azijnzure vloeistof vrij, wat op osmose wees.

Osmose is een proces dat ontstaat als er vocht in het polyesterlaminaat dringt, waarbij dit vocht zich vermengt met de in het polyesterlaminaat aanwezige chemische bestanddelen en er een vloeistofstroming op gang komt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gelcoat, die is aangebracht op de romp en het onderwaterschip, nooit 100% damp- en waterdicht is maar enigszins poreus. Na langdurige waterbelasting dringt daardoor toch een kleine hoeveelheid vocht door de gelcoat heen. 

Kaal halen

De deskundige stelde als herstelmogelijkheid voor om het gehele onderwaterschip kaal te halen. Hierbij wordt de gelcoat op de romp tot op het laminaat verwijderd. Vervolgens wordt het laminaat gedroogd totdat het voorgeschreven vochtpercentage is bereikt. Daarna wordt een dampdicht epoxylaag aangebracht. De volledige herstelkosten voor de sloep werden geschat op € 3.668,70 inclusief BTW. 

Op basis van de bevindingen van de deskundige oordeelde de geschillencommissie dat de koper er vanuit mocht gaan dat anderhalf jaar na aflevering de sloep osmose vrij zou zijn. De verkoper werd in de gelegenheid gesteld om de geadviseerde herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Of er nou sprake is van garantie of niet, de boot voldeed in dit geval niet aan de verwachtingen van de koper. De verkoper diende daarom de gebreken te herstellen. 

 

Marcel Smit

Watersport advocaat (http://www.smitadvocatuur.nl/watersportadvocaat) 

 

Foto uit archief...boten op foto hebben niets met deze kwestie te maken

 

 

 

thumbnail_20170604_142535 thumbnail_20170604_142535