Week van Duurzame Waterrecreatie

Doel iedereen aan het denken zetten

LEUSDEN - Het watersportseizoen start met veel aandacht voor duurzaamheid. Van 1 tot en met 7 april wordt voor de eerste keer de ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ georganiseerd. Tijdens deze actieweek zal er iedere dag aandacht zijn voor een specifiek duurzaam thema op het gebied van waterrecreatie.

Per dag worden er diverse voorbeelden gegeven en mogelijkheden aangedragen voor het verder verduurzamen van waterrecreatie. De payoff ‘Wat doe jij?’ geeft het doel aan: iedereen aan het denken te zetten en komend seizoen acties te ondernemen in het kader van duurzame waterrecreatie.

Het programma van de Week van de Duurzame Waterrecreatie is als volgt:

Zaterdag 1 april   Aftrap Week van de Duurzame Waterrecreatie tijdens de Vlootdag Harlingen en de opening van de Open Watersportweken Fryslân met diverse informatiestands en demonstraties.

Zondag 2 april    Elektrisch varen en andere alternatieve brandstoffen: Leer meer over minder milieubelastende alternatieve brandstoffen.

Maandag 3 april  Duurzaam bootonderhoud: Leer meer over duurzaam bootonderhoud. Onderwerpen die worden toegelicht zijn bijvoorbeeld (alternatieven voor) antifouling, boot- en motoronderhoud.

Dinsdag 4 april   Duurzaam ontwerp: Tijdens het rondetafelgesprek over Duurzaam ontwerp worden innovaties, kennis en ervaring gedeeld vanuit recreatievaart, jachtbouw, varend erfgoed en beroepsvaart.

Woensdag 5 april  Help zwerfvuil opruimen: Volop aandacht voor het voorkomen van zwerfvuil en het belang van schoon water voor optimaal genieten van het water. Lees over inspirerende voorbeelden en kijk wanneer jij mee kan doen aan een opruimactie.

Donderdag 6 april   Schoon water: Deze dag is er onder andere aandacht voor waterkwaliteit en toiletwater lozing.

Vrijdag 7 april   Duurzaam doen: De week wordt afgesloten met een duurzame actie in Zuid-Holland en met een opsomming van de mogelijkheden om zelf ‘duurzaam te doen’. De dag staat in het teken van de vraag ‘Wat doe jij?’ waarbij iedereen wordt uitgedaagd drie duurzame acties te bedenken voor komend watersportseizoen.

Website

Het volledige programma en de communicatie over deze week zijn te vinden op de website www.duurzamewaterrecreatie.nl (http://www.duurzamewaterrecreatie.nl). Op 1 april wordt de nieuwe website tijdens de aftrap van de Week van de Duurzame Waterrecreatie gelanceerd. Deze fungeert als kennisbank voor bestaande en nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid, toont voorbeelden van mogelijkheden tot verduurzamen als watersporter en geeft een overzicht van data, relevante wetgeving en subsidieregelingen.

Duurzame Waterrecreatie

De ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ is een nieuw initiatief. Het is onderdeel van het landelijke meerjarenprogramma Duurzame Waterrecreatie, dat Waterrecreatie Nederland in samenwerking met haar bestuurlijke partners en bijdragen van de provincies Fryslân, Zuid-Holland en diverse partners heeft ontwikkeld.

DU6A2601 DU6A2601