Raymarine test producten onder en voor extreme omstandigheden

Om bestand te zijn tegen klimaatextremen

Veranderingen in klimaatextremen en hun invloed op de natuurlijke fysieke omgeving betekenen dat technologie duurzamer dan ooit moet zijn. Het vermogen van een product om de omgeving waarin het moet functioneren te weerstaan, is cruciaal voor het succes ervan en de reden waarom Raymarine verder gaat dan de industriële normen om zijn maritieme producten te testen. 

Raymarine’s testcentrum in het Verenigd Koninkrijk is toonaangevend in de industrie. De faciliteit biedt een uitgebreide reeks geaccrediteerde maritieme milieutests, van harde vallen, langdurige trillingen, extreme temperaturen, draadloze emissies, onophoudelijke regen en nevel, volledige onderdompeling en de simulatie van maanden op zee in een zoutnevelkamer. 

Trillingstest

Trillingen zijn de verborgen vijand voor zowel elektronica als mechanische structuren. Constant schudden over een reeks frequenties kan leiden tot losse verbindingen, vermoeidheid van draden, beschadiging van soldeerverbindingen en uitval van apparatuur. 

Trillingstests in het milieutestcentrum van Raymarine gaan veel verder dan standaardtests. In de shakeruimte voeren verticale en horizontale shakers sinus- en dwelltests uit, waarbij onderdelen worden onderworpen aan een sinusvormige trilling over een breed frequentiebereik. Wanneer tijdens de sweep een resonantie wordt gevonden, blijven de testers twee uur lang bij die frequentie en controleren dan op vermoeiingsschade. De standaardtest is 5Hz-100Hz, maar Raymarine drijft dat op tot 600Hz, en voert schok- en willekeurige trillingsproeven uit die de trillingsgegevens van de boten van klanten simuleren en overtreffen.

Elektromagnetische compatibiliteit

Na brutale trillings- en valtests worden de producten naar de EMC-ruimte (elektromagnetische compatibiliteit) gebracht, waar stroomtoevoertests worden uitgevoerd. Interferentie door het inschakelen van andere bootapparatuur kan de gedeelde stroomvoorziening verstoren, dus deze tests zorgen ervoor dat de producten blijven werken binnen de verschillende spanningsbereiken waarmee ze te maken kunnen krijgen. Deze tests hebben betrekking op zaken als spanningsval, inschakelstroom en pieken.

Vervolgens worden de producten overgebracht naar de Raymarine radiologische immuniteitskamer, waar getest wordt of de producten nog steeds efficiënt werken wanneer ze worden blootgesteld aan een krachtig uitgestraald elektromagnetisch veld.

Van de vriezer tot de oven tot het roer
Zeelieden die in poolwateren varen, kunnen te maken krijgen met enorme zeeën en temperaturen onder nul. Dichter bij de evenaar stellen verzengende temperaturen nieuwe eisen. In beide extremen blijft functionele elektronica een kwestie van overleven en daarom onderwerpt Raymarine al zijn producten aan zware tests in zijn milieutestcentrum.

Bij tests in een warme kamer worden producten in een kamer van 55°C (131°F) geplaatst voor tests van de levensduur, waar ze vaak maanden blijven. Op soortgelijke wijze wordt in een IR-test (infraroodstraling) de middagzon gesimuleerd om ervoor te zorgen dat beeldschermen niet zwart worden en dat er geen schade door zonlicht zoals gloeisporen of geknikte film in de beeldschermen ontstaat.

Daarna worden de producten in de zoutnevelkamer twee uur lang blootgesteld aan een continue zoutnevel, waarna ze zeven dagen in een warme, vochtige omgeving worden achtergelaten. Dit proces wordt vier keer herhaald, zodat de testduur 28 dagen bedraagt. De producten worden vervolgens onderzocht om er zeker van te zijn dat zout en water de coatings niet hebben beschadigd en blaren, barsten of kleurverlies hebben veroorzaakt.

Binnendringen van water

De volgende test vindt plaats in de natte cel, een ruimte waar water kan binnendringen en waar IPX6-tests worden uitgevoerd. Producten krijgen deze classificatie als ze zware tests kunnen doorstaan om de water- en/of stofdichtheid te beoordelen. Een van die tests houdt in dat producten gedurende minimaal 30 minuten continu met minimaal 100 liter water per minuut uit een brandslang moeten worden besproeid en dat het apparaat zowel tijdens als na de test moet blijven functioneren.

Volgens de industrienorm moeten de producten een half uur in een vochtige en miezerige omgeving worden achtergelaten, maar Raymarine laat ze een hele dag staan om het werkelijke gebruik na te bootsen. Een druppeltje water gedurende de levensduur van een product wordt een overstroming in het apparaat en is onaanvaardbaar.

 

Environmental Testing IMG_0165 Environmental Testing IMG_0165
Environmental Testing IMG_0144 Environmental Testing IMG_0144