Hoe kun je jezelf voorbereiden op het nieuwe SUP-seizoen?

Ben jij al klaar om weer het water op te gaan?

Het stand-up paddling (SUP) seizoen staat voor de deur! Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op het nieuwe seizoen, zodat je optimaal kunt genieten van het suppen (https://www.watersports4fun.com/kennisbank/sup-board/suppen/) op het water. In dit artikel delen we tips over de voorbereidingen die je kunt treffen om het nieuwe SUP-seizoen goed van start te gaan? Ben jij al klaar om weer het water op te gaan?

Fysieke voorbereiding

Het is verstandig om jezelf fysiek voor te bereiden op het SUP-seizoen. Hierdoor verbeter je jouw kracht en uithoudingsvermogen, en voorkom je blessures. Enkele oefeningen die hierbij kunnen helpen zijn:

Push-ups en planken voor een sterke core en armen;

Lunges en squats voor krachtige benen;

Yoga of stretching om flexibiliteit te verbeteren.

Naast bovengenoemde voorbereiding is het belangrijk om te zorgen voor een goede warming-up en cooling-down voordat je het water op gaat. Dit kan helpen bij het voorkomen van blessures. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken en gezond te eten om je lichaam in topconditie te houden.

Materiële voorbereiding

Zorg ervoor dat je SUP-uitrusting in topconditie is voordat je het water op gaat. Controleer onder andere de volgende zaken:

Board: controleer het board op scheuren of beschadigingen en kijk of de vinnen goed vastzitten;

Peddel: controleer of de lengte van de peddel goed is afgesteld en of de bladen niet beschadigd zijn;

Leash: controleer of de leash stevig vastzit aan je enkel en aan het board.

Het is ook belangrijk om je uitrusting regelmatig schoon te maken en te onderhouden, voornamelijk wanneer je het een poos niet gebruikt. Dit kan helpen om de levensduur van je uitrusting te verlengen.

Veiligheid op het water met een SUP 

Het waarborgen van veiligheid op het water is van groot belang om plezierige en veilige ervaringen te hebben tijdens het suppen. Om dit te bereiken, zijn er enkele nuttige maatregelen  die kunnen worden genomen.

Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een zwemvest, wat het risico op verdrinking aanzienlijk vermindert. Daarnaast vergroot het beperken van de afstand tot de kust de kans op redding in geval van nood. Het is ook belangrijk om het weerbericht (https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen) te controleren voordat je het water op gaat om te voorkomen dat je verrast wordt door onverwachte weersomstandigheden. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan het verschil maken tussen een plezierige tocht en een helse dag op het water.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Door jezelf fysiek, materieel en mentaal voor te bereiden op het nieuwe SUP-seizoen, en door veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je optimaal genieten van het peddelen op het water.

Zorg ervoor dat je SUP-uitrusting in goede staat is en dat je voldoende voorbereid bent op de uitdagingen die je kunt tegenkomen op het water. Op die manier kun je veilig en met plezier genieten van het nieuwe SUP-seizoen!

Nog geen ervaring met het suppen? Volg dan de gratis online cursus op Watersport-TV en klik op Suppen voor beginners (https://www.watersport-tv.nl/pg-31400-7-134226/pagina/funsporten.html).

 

 

 

 

father-and-his-son-are-standing-on-the-sup-board-2022-11-10-18-24-09-utc father-and-his-son-are-standing-on-the-sup-board-2022-11-10-18-24-09-utc
silhouette-of-strong-man-paddling-on-sup-board-at-2022-08-26-15-21-59-utc silhouette-of-strong-man-paddling-on-sup-board-at-2022-08-26-15-21-59-utc
woman-on-sup-sup-board-in-nature-at-evening-2022-04-08-13-11-59-utc woman-on-sup-sup-board-in-nature-at-evening-2022-04-08-13-11-59-utc
dad-and-son-sail-on-sup-board-on-the-sea-2022-11-11-08-47-40-utc dad-and-son-sail-on-sup-board-on-the-sea-2022-11-11-08-47-40-utc