Seacycler: de eerste elektrische waterfiets/boot

Spierkracht in combinatie met elektromotor

WARDER- Wie aan een waterfiets denkt, heeft vaak het beeld van een slecht en langzaam varend platform voor ogen met een spartaanse aandrijving waarbij je flink moet trappen om sowieso vooruit te komen. Dat moet anders kunnen, moeten ze in Duitsland hebben gedacht. Daar werd de afgelopen jaren gewerkt aan de eerste elektrische waterfiets/boot. 

Van buiten ziet de Seacycler eruit als een motorbootje. Een blik aan boord laat de elektromotor zien en een dubbel trapstel, die gekoppeld aan een beetje spierkracht, snelheden tot 20 knopen mogelijk maakt.

De stuwende kracht achter de Seacycler is Steffen Ehlert, wiens bedrijf BEST GmbH een aannemer is voor Bavaria Yachtbau in Giebelstadt, Duitsland. ”Elke elektrische boot heeft problemen met het bereik, maar met een waterfiets wordt die beperking verlegd naar je benen, die door de accu worden ondersteund en je het gevoel geven van een 15 pk [11,25 kW] buitenboordmotor.’’

De vierpersoons Seacycler is 5 meter lang en 1,65meter breed. Bij voldoende enthousiasme van de bemanning, kan de boot tot 12 knopen halen (met het 11 kW aandrijfsysteem) of tot 20 knopen met het grotere 22 kW aggregaat. Dat betekent dat de boot, althans in theorie, snel genoeg is om een foiling board te trekken. Als je het rustig aan doet, kun je nog steeds goed zijn voor 7 knopen, voldoende snel voor een leuk regeneratief uitstapje met verbranding van calorieën als bijkomend voordeel.

Na de eerste proefvaarten van het prototype in 2021 werden enkele wijzigingen aan de romp aangebracht voor betere manoeuvreerbaarheid en planeerprestaties. De vraag is natuurlijk: wie is bereid om voor circa €35.000,- een Seacycler aan te schaffen. De initiatiefnemers zeggen in gesprek te zijn met cruisemaatschappijen en een luxe hotelketen die de Seacycler zien als een ideale, duurzame en innovatieve entertainment optie voor hun gasten.

 

 

seacyler2a-1024x424 seacyler2a-1024x424
Seacycler-transparent-copy-scaled-e1680725528806 Seacycler-transparent-copy-scaled-e1680725528806