Legendarische Gipsy Moth IV in Nederland 

Voor restauratie en stop-over The Ocean Race

SCHEVENINGEN - De Gipsy Moth IV is in Nederland. Met de tweemast ketch zeilde Sir Francis Chichester in 1966 als eerste solo rond de wereld. De 64-jarige zeiler maakte na vertrek vanuit Plymouth, ondanks zijn strijd tegen kanker, slechts één tussenstop in Sydney, Australië. Chichester’s 45.900 kilometer lange tocht met zijn houten boot rond de wereld, werd in 1967 wereldnieuws. 

Deze prestatie maakte Chichester, maar ook de Gipsy Moth IV tot een absolute legende in Groot Brittannië en het hele Gemenebest. Ook was de tocht de aanleiding voor de Sunday Times om in 1968 de fameuze Golden Globe Race te organiseren. De eerste editie werd door Sir Robin Knox-Johnston gewonnen. Whitbread, destijds een van Chichester’s sponsors, zette de zeilsponsoring voort met de opzetten van de Whitbread Round the World Race, later Volvo Ocean Race en tegenwoordig The Ocean Race. 

Gipsy Moth IV staat bekend als het eerste zeiljacht dat werd ontworpen voor rond-de-wereld races. Het wordt gezien als inspirator van alle moderne “round the world” zeilwedstrijden. Het jacht werd 37 jaar lang op de kant in het Greenwich Maritime Museum tentoongesteld. In 1977 waren er al meer dan 1 miljoen bezoekers aan boord geweest. Tot op heden is Gipsy Moth IV de meest bezochte zeilboot ter wereld. De iconische status werd in 2015 verder versterkt door een afbeelding van het schip in het Britse paspoort. 

In 2022 is de 16 meter lange Gipsy Moth IV door een Nederlander gekocht en bij de gerenommeerde Elephant Boatyard aan de Hamble rivier gerestaureerd. Het was precies op tijd klaar om deel te nemen aan de schepenparade tijdens de Cowes Week ter gelegenheid van het Diamond Jubilee van koningin Elisabeth II. Bij het Royal Salute aldaar maakte Gipsy Moth IV deel uit van het bijzondere “Royal Review” waar Princess Anne de honneurs voor haar moeder waarnam. 

Gipsy Moth IV is afgelopen week naar Scheveningen gebracht voor het laatste deel van de restauratie en om Nederlandse zeilliefhebbers de kans te geven kennis te maken met dit unieke onderdeel van de maritieme geschiedenis. Ook wordt de ketch tijdens de 75ste Vuurschepenrace als start-schip ingezet en als finish-schip voor de 2023 North Sea Race. 

Tijdens de stop-over van The Ocean Race in Scheveningen (11-15 juni) zal de Gipsy Moth IV in Scheveningen te zien zijn. De bedoeling is dat de Gipsy Moth IV ook met jongeren zal varen. Door de prestaties van beroemde zeilers en hun schepen onder hun aandacht te brengen krijgen zij respect voor de zee en ons maritieme erfgoed. Doel is om met de Gipsy Moth IV op deze manier het zeilen verder te bevorderen.

 

 

thumbnail_Mike-GoldingGMIV-GS_credit Graham Snook thumbnail_Mike-GoldingGMIV-GS_credit Graham Snook
thumbnail_credit-graham-snook-1-1024x768 thumbnail_credit-graham-snook-1-1024x768