Allianz Regatta tijdens Dutch Water Week

Van 31 mei – 4 juni in Almere en Lelystad

ALMERE- De Allianz Regatta is een van de vier wereldbekerwedstrijden van ‘World Sailing’. De 37ste editie van dit topsportevenement, dat onderdeel is van de Dutch Water Week, vindt dit jaar plaats van 31 mei tot en met 4 juni. Het evenement wordt voor de tweede keer gehouden in Almere en Lelystad. In totaal doen 280 atleten uit 44 landen mee. Team Allianz, de Nationale Selectie van het Watersportverbond verschijnt in zes olympische disciplines met 21 sporters aan de start.

Tijdens de tweede editie van dit toernooi in Almere en Lelystad zijn op meerdere fronten verbeteringen doorgevoerd. Zowel inhoudelijk, als op het gebied van duurzaamheid, als op het gebied van kwaliteit van het wedstrijdwater. Arno van Gerven, algemeen directeur van het Watersportverbond legt uit: “Alle extra stroomvoorzieningen draaien we dit jaar op waterstofaggregaten in combinatie met accupakketten die we weer met waterstofaggregaten opladen. We werken samen met een unieke combinatie van drie partijen die wij als bond aan elkaar gekoppeld hebben; Gen Power, Missie H2 en Watson.”

Robotboeien

“Ook zijn we best trost op het feit dat we voor deze editie van de Allianz Regatta nog veel meer robotboeien inzetten. Deze zelf varende boeien maken gebruik van GPS-technologie om op de juiste plaats te komen en te blijven. Hierdoor hebben we minder mensen nodig en vooral minder boten om de boeien uit te leggen. Kortom, we beloven als Allianz Regatta dat we alle extra stoomvoorzieningen op een duurzame manier hebben gerealiseerd.”

Van Gerven vervolgt: “Dit jaar hebben we voor het eerst een Internationale wedstrijdleider, een zogenaamde Principal Race Officer (PRO red.). David Brookes komt uit Australië en stuurt alle wedstrijdbanen aan. Vervolgens hebben we op elke baan een vertegenwoordiger van die PRO. Dit is waar alle coaches al lang om vragen en wat we nu samen met World Sailing gerealiseerd hebben. Dit moet ook de nieuwe standaard worden voor alle Wereldbekerwedstrijden. Kortom, we doen er als sport het maximale aan om het goed te regelen. We zijn er nog niet, maar dit is wel een serieuze kwaliteitsslag.”

Ook het veelbesproken fonteinkruid komt aan de orde. Van Gerven legt uit. “Dit jaar hebben we veel minder last van Fonteinkruid omdat het een veel kouder voorjaar is geweest. En zoals het er nu naar uitziet hebben we, mede dankzij de komst van de Allianz Regatta, volgend jaar toestemming van alle betrokken partijen om het fonteinkruid, in het gebied van de wedstrijdbanen, te maaien.”

 

Allianz Regatta

De Allianz Regatta wordt sinds 1985 georganiseerd en is een internationaal topsportevenement in olympische disciplines in catamarans, kitesurfen, windsurfen en zeilen. De wedstrijden vinden sinds 2022 plaats op het zuidelijke deel van het IJsselmeer ook wel Markermeer genoemd onder de rook van Amsterdam. Het evenement is verdeeld over twee havens in de provincie Flevoland in Almere en Lelystad.

Dutch Water Week

De Dutch Water Week is een watersportfestival voor iedereen! Het evenement vindt plaats van 27 mei tot en met 4 juni in Almere (Muiderzand), Lelystad (Bataviastrand) en Amsterdam (Marine-terrein). Er zijn demonstraties van nieuwe urban watersporten, clinics voor jong en oud en er zijn allerlei mogelijkheden om nieuwe watersporten uit te proberen, voor de onervaren en de ervaren watersportliefhebber. Ook worden op verschillende locaties opstapdagen en wedstrijden georganiseerd in de moderne en de meer traditionelere zeilklassen.

 

Foto Sailing Energy

 

 

 

220603_SE_ALLIANZREGATTA22_2954_5554 220603_SE_ALLIANZREGATTA22_2954_5554