CBR-directeur Pechtold: ''Er komt geen praktijkexamen vaarbewijs''

Problemen op het water vaak te maken met gedrag

Naast het theorie-examen voor het vaarbewijs wordt al langere tijd gespeculeerd over de invoering van een praktijkexamen. Volgens ervaren watersporters zou dit de vaardigheid van beginnende watersporters ten goede komen. Alexander Pechtold, directeur van het CBR spreekt alle geruchten tegen. ’’Er is geen praktijkexamen voor het Klein Vaarbewijs en het gaat er ook niet komen.’’

Pechtold doet deze harde toezegging in een interview dat hij had met Sjoerd van der Helm van Varen doe je Samen! “Het is allereerst van groot belang dat je de regels op het water kent en dat je je daar ook aan houdt. Veel watersporters halen hun vaarbewijs terwijl ze niet op een grote of snelle boot varen. Dat is verantwoordelijk gedrag en volgens mij past dat bij een heel groot deel van de watersporters. Natuurlijk gebeuren er ook op het water ongelukken. Het is de vraag hoe die voorkomen kunnen worden, omdat het in veel gevallen om gedrag gaat.’’

Sinds 2020 worden de examens voor het vaarbewijs niet meer door VAMEX, maar door het CBR afgenomen.  “Het CBR is natuurlijk bekend voor het afnemen van rijexamens. Meer dan 90 procent van de Nederlanders heeft een rijbewijs en heeft dus ooit een theorie-examen en praktijkexamen voor een of meerdere rijbewijzen bij ons gedaan. Dat zijn vooral auto, motor en vrachtwagen. Maar ook taxichauffeurs en directiechauffeurs moeten bij ons afrijden voor ze hun beroep kunnen uitoefenen”, legt Pechtold uit.

“Minder bekend zijn de examens die we afnemen voor recreatievaart, binnenvaart en voor luchtvaart. We zijn dus actief ter land, ter zee en in de lucht. Voor de recreatievaart nemen wij het Klein Vaarbewijs I en II en het Groot Pleziervaartbewijs II af. Vanaf 1 juli komen daar ook de theorie-examens voor het marifonie-basiscertificaat, Marcom-B en Marcom-A bij. Die taak nemen we vanaf dat moment over van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)”.

Iedereen mag in principe met een boot van 14,99 meter wegvaren, zonder vaarbewijsplicht. Een ander vaak gehoorde opmerking is dat die regels wel wat zouden mogen worden aangescherpt, en dat er een basisvaardigheid en kennis van de regels verplicht zou moeten worden voor iedereen die het water op gaat. Is het denkbaar dat zoiets wél gaat gebeuren? 

“Het is goed om kritisch te kijken naar de regels die nu gelden en of die nog actueel zijn”, zegt Pechtold hierop. “Dat doen wij met een klankbordgroep waar verschillende opleiders in de recreatievaart onderdeel van uitmaken. Maar wij maken de regels niet. We nemen examens af over de bestaande regels. Als die regels wijzigen, dan passen we daar onze examens op aan”.

 

Lees het complete artikel op Varen doe je Samen! (https://varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/interview-alexander-pechtold-cbr-praktijkexamen-vaarbewijs-gaat-er-niet-komen).

 

Foto CBR Dirk Hol

 

F3445678-5D4B-48AD-B311-E6250CB1E447 F3445678-5D4B-48AD-B311-E6250CB1E447