11th Hour Racing Team wint Leg 5 The Ocean Race.

Team Holcim-PRB tweede en Team Malizia nipt derde

AARHUS - De glimlach van schipper Charlie Enright was zo helder als de vroege ochtendzon in het Deense Aarhus maandagochtend toen hij zijn 11th Hour Racing Team naar een eerste plaats leidde in leg 5 van The Ocean Race. De overwinning was dubbel belangrijk; de transatlantische race is een etappe met dubbele puntenwaardering en met de overwinning staat 11th Hour Racing Team voor het eerst bovenaan het algemene klassement.

”Het is een goed gevoel om bovenaan te staan,” gaf Enright toe toen hij eindelijk aan wal stapte. ”Het is belangrijker om in juli bovenaan te staan dan nu, maar dit is een stap in de goede richting. 

”We hebben geprobeerd om op elk gebied van de campagne verbeteringen aan te brengen,” zei hij op de vraag hoe het team de laatste twee wedstrijden heeft gewonnen. ”We hebben dat gedaan aan boord van de boot, we hebben dat gedaan aan de technische kant en de logistieke kant en we hebben ons overal in het team ingesteld op succes.”

”We gingen deze etappe in met de wetenschap dat we een goed resultaat moesten behalen om een kans te maken in de race,” voegde navigator Simon ’SiFi’ Fisher toe. ”Dus we probeerden agressief te zeilen en we zeilden onze eigen race. Ik ben erg blij dat het goed heeft uitgepakt - iedereen heeft geweldig werk geleverd.”

Bijna 4 uur nadat 11th Hour Racing Team de etappe had gewonnen, pakte Team Holcim-PRB een zwaar verdiende tweede plaats, door Team Malizia af te houden die slechts vijf minuten achterstand had. 

”Ik denk dat we snel en even goed hebben gezeild als de anderen,” zei Escoffier. ”We hadden een paar problemen - in het begin moesten we wat vertrouwen krijgen in onze (nieuwe) mast en toen braken we het 24-uurs record, maar het was niet genoeg. De nieuwe IMOCA’s zijn vrij extreem - snel maar niet erg comfortabel. Ik kan je vertellen dat 640 mijl afleggen in 24 uur zeker niet comfortabel is! Maar door op de tweede plaats te eindigen, hebben we het nog steeds in handen om The Ocean Race te winnen.”

Voor Team Malizia brengt de derde plaats hen verder achterop dan ze zouden willen op het algemene klassement, maar co-schipper Will Harris was uitdagend en vol vertrouwen toen hem werd gevraagd of ze de race nog konden winnen.  ”Natuurlijk kunnen we dat. Zeker weten. Alles kan gebeuren in deze race. Je moet blijven geloven tot aan de finish... er is nog genoeg om voor te vechten,” zei hij. ”We waren zo dichtbij om Holcim-PRB in te halen op het einde. Helaas kregen we niet het resultaat dat we wilden. We hadden echt een paar punten meer willen halen.”

 

m165739_14_05_230529_TOR_JOF_18281 m165739_14_05_230529_TOR_JOF_18281
m165829_14_05_230529_TOR_JOF_21148 m165829_14_05_230529_TOR_JOF_21148