Bruggen ellende in NH krijgt nieuw hoofdstuk

Kraspolderbrug bij Alkmaar tot 17 juni afgesloten

ALKMAAR- De bruggen ellende in Noord-Holland voor eigenaren van zeilboten en hogere motorjachten heeft een nieuw hoofdstuk. Naast de al enkele weken durende storing van de Alkmaarse spoorbrug is nu ook de Kraspolderbrug afgesloten. Tot zaterdag 17 juni zal de brug niet worden bediend en kunnen alleen kleinere boten met een beperkte doorvaarthoogte (max 2.50 meter) nog onder het gesloten brugdeel door. De ergernis onder booteigenaren groeit.

Het lijkt langzamerhand op een slechte soap voor de Noord-Hollandse watersporters die afhankelijk zijn van ondermeer de staande mast route om buiten de eigen provincie te kunnen varen. Door de langdurige storing van de Coenbrug bij Zaandam, maar ook de brug bij Krommenie die vanwege technische problemen niet bediend wordt, was de enige mogelijkheid nog om met staande mast gebruik te maken van het Noord-Hollands kanaal. Maar ook ook deze vaarroute is geen garantie meer. Zo waren er onlangs problemen met de Kooybrug bij Den Helder, waardoor die niet of alleen handmatig bediend werd. Dat kwam door een defect aan de afstandsbediening.

Even goed nieuws

Gelukkig kon dit probleem binnen enkele dagen worden opgelost. Dit geldt niet voor de problemen aan de Spoorbrug bij Alkmaar. Die duren al sinds 11 mei. Volgens de laatste berichten wordt deze brug nu op een vast tijdstip een of meerdere keren per dag kort geopend.

Inmiddels is er weer een nieuw obstakel, waar met name eigenaren van hogere motorboten hinder van ondervinden. Die gaan veelal via het Kanaal Kolhorn naar Medemblik om vandaar het IJsselmeer over te steken. Komende vanaf het Noord-Hollands kanaal dient dan de Kraspolderbrug bij Alkmaar gepasseerd te worden. Maar die brug draait tot 17 juni niet. De doorvaart hoogte is daardoor beperkt tot maximaal 2.50 meter.

De provincie treft voorbereidingen om de Kraspolderbrug op afstand te bedienen vanaf de provinciale bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen wordt de Nieuwe Schermerweg ter hoogte van de Kraspolderbrug afgesloten en gaat de brug in deze periode uit de bediening. 

Aanvankelijk leek het dat de booteigenaren zich niet zo druk maakte over de problemen met de bruggen. Maar nu de vakanties dichterbij komen nemen de zorgen toe. Een geplande vakantie buiten Noord-Holland kan zo maar in het water vallen. 

Slechte staat

Uit betrouwbare bronnen heeft Watersport-TV vernomen dat dit nog maar het begin is van nog meer problemen met de bestaande bruggen, waarvan de meeste oeververbindingen oud zijn en in slechte staat verkeren vaak door achterstallig onderhoud. 

De bruggenellende heeft niet alleen gevolgen voor watersporters, maar bijvoorbeeld ook voor de jachthavens. Sommige booteigenaren hebben hun ligplaats opgezegd en buiten de provincie een plekje gezocht. Passanten mijden de provincie wat gevolgen heeft voor de inkomsten van jachthavens, restaurants etc. Eigenaren van zeiljachten moeten extra kosten maken als zij op bijvoorbeeld het IJsselmeer willen gaan zeilen.

’’Op onze jachthaven aan het Alkmaardermeer heb ik de mast van mijn kajuitzeiljacht laten takelen. Met gestreken mast zijn we naar Zaandam gevaren. Daar is de mast weer op mijn boot gezet zodat we tijdens de Pinksterdagen een rondje IJsselmeer konden doen. Op de terugweg is de mast in Zaandam weer met een hijskraan van de boot gehaald en in Akersloot er opgezet,’’ aldus een kajuitbootzeiler voor wie het door alle takelkosten een duur zeilweekend werd. Nog los van alle extra tijd die het allemaal heeft gekost.

Het is opmerkelijk dat belangenorganisaties zoals het Watersportverbond, het Recreatieschap Alkmaarder- Uitgeestermeer en Hiswa Recron zich niet laten horen, terwijl hier toch sprake is van een groot probleem voor de watersport/sector in Noord-Holland.

Het laatste nieuws over de status van de bruggen is te volgen via www.vaarweginformatie.nl (http://www.vaarweginformatie.nl), maar volgens watersporters laat deze bron aan actualiteit te wensen over.

 

 

 

input input