Veilig en ontspannen varen met een achteruitkijkspiegel

Als je vaart is het belangrijk dat je niet alleen vooruit maar ook met enige regelmaat achteruit kijkt. Ondanks het veelvuldig omkijken gebeurde het vorig jaar op het IJ dat een groot vrachtschip in een moment van onoplettendheid wel heel dicht achter ons zat. Gelukkig zonder gevolgen. Maar het was wel schrikken en een waarschuwing.

Sinds kort hebben we achteruitkijkspiegel op onze redactieboot. Net zoals in de auto. En wat zijn we daar blij mee. Niet alleen is aan het voortdurend draaien op de stuurstoel een einde gekomen. De spiegel geeft een continue beeld van wat zich achter onze boot afspeelt en dat wisselt voortdurend. Naar en van de Westeinder, waar we met onze redactieboot afgelopen dagen waren voor opnames van de serie Holland Vaart, hebben we de achteruitkijk spiegel urenlang kunnen uitproberen. 

We hebben gekozen voor een spiegel die vaak voor het waterskiën wordt gebruikt. Die is breder dan de spiegels in auto’s. De spiegel zit met een beugel aan het raam. Het zoeken naar de juiste zichthoek en hoogte is belangrijk en neem daar rustig de tijd voor.

Vanuit onze stuurstoel hebben we de spiegel ingesteld zodat we vrij zicht hebben op wat zich achter de boot afspeelt maar ook aan de bakboord zijde. Als een oploper inhaalt dan kunnen we deze volgen totdat deze naast ons vaart.

De spiegel draagt niet alleen bij aan de veiligheid maar zorgt ook voor ontspannen varen, zo is onze ervaring. Een aanrader dus. De spiegels zijn verkrijgbaar bij de meeste watersportwinkels.

 

 

 

 

thumbnail_20230627_150855 thumbnail_20230627_150855
thumbnail_20230627_120026 thumbnail_20230627_120026