Examens marifonie vanaf 1 juli ondergebracht bij het CBR

Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR de theorie-examens voor marifonie af. Daarmee neemt de organisatie de verantwoordelijkheid voor het afnemen van deze examens over van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen bekend als Agentschap Telecom).

Naast het marifonie-basiscertificaat, worden ook de maritieme radiocommunicatie-examens voor Marcom-B en Marcom-A bij het CBR afgenomen. De theorie-examens worden vanaf 1 juli 2023 afgenomen op de examenlocaties van het CBR. 

De examenkandidaat heeft voor de theorie-examens nu de keuze uit 20 verschillende theorie-examenlocaties in Nederland. Kandidaten kunnen zelf via mijn.cbr.nl het examen digitaal reserveren en de examendag en -tijd kiezen. Ook opleiders kunnen voor leerlingen examens reserveren via TOP-internet van het CBR. De inhoud en zwaarte van de examens blijven gelijk aan de eerdere examens, net als de tarieven.

De praktijkexamens voor Marcom-B en Marcom-A worden afgenomen bij de door het CBR erkende opleiders. Het CBR houdt met steekproeven toezicht op het afnemen van het praktijkexamen. De uitgifte van de bedieningscertificaten blijft via de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) lopen. 

Naast de examens voor maritieme radiocommunicatie neemt het CBR ook de examens voor de radiozendamateur per 1 juli af. Ook dit is onderdeel van de overdracht van taken vanuit de RDI.

Meer informatie over de examens is te vinden op: cbr.nl/maritieme-radiocommunicatie  (http://cbr.nl/maritieme-radiocommunicatie )

4139999_1428389 4139999_1428389