Hoe kun je het beste slepen en gesleept worden?

Vaarplezier de serie aflevering 46

HARDERWIJK- In deze aflevering van Vaarplezier de serie aandacht voor slepen. Het kan gebeuren dat je gevraagd wordt om een andere boot te slepen of dat je met je eigen boot gesleept moet worden.

Je kunt op drie manieren slepen: met twee gekruiste sleeptrossen, langszij of via een lange sleeptros.

1) Met gekruiste sleeptrossen sleep je als het sleepschip onder rustige omstandigheden goed onder controle wilt houden

2) Langszij sleep je als je assistentie wilt verlenen onder rustige omstandigheden en om een schip nauwkeurig op zijn plek te krijgen bv in een haven of een sluis

3) Een lange sleeplijn gebruik je bij golfslag, zodat het sleepschip voldoende ruimte heeft om te bewegen in de golfdalen, een lange sleeptros heeft meer rek. Het is aan te raden om een extra dikke sleeplijn aan boord te hebben.

Sturen in een sleep

Bij het langszij slepen maak je de kortste draaicirkel naar de kant van het gesleepte schip. Daar zit de remmende weerstand van het gesleepte schip. Bij het slepen met een lange tros neemt het gesleepte schip ‘de buitenbocht’ zodat het slepende schip niet wordt gehinderd in zijn manoeuvres.

Vaarplezier de serie wordt mede mogelijk gemaakt door Vetus, Lankhorst Taselaar, Besto, EOC verzekeringen en de Botenwacht en is een initiatief van https://vaarplezier.nl en https://watersport-tv.nl

thumbnail_20230529_110308 thumbnail_20230529_110308