SKS kampioenschap skûtsjesilen live op Watersport-TV

In samenwerking met Omrop Fryslan

GROU- De strijd om het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen is niet ver weg  meer. We trappen af op zaterdag 5 augustus in Grou. Veertien dagen  later wordt op vrijdag 18 augustus op het Sneekermeer bekend wie de opvolger wordt van regerend kampioen Albert Jzn Visser van Lemmer. Door samenwerking met Omrop Fryslan zullen alle wedstrijden live worden uitgezonden op Watersport-TV.

Op vrijdag 4 augustus is er traditiegetrouw in Grou de loting.  Schippers, bemanningen, vrijwilligers en SKS-bestuur komen ’s  avonds in de tent op het Halbertsmaplein bijeen waar de veertien  schippers lootjes trekken die de startvolgorde bepalen bij de  wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld. Op zaterdag 5  augustus start dan officieel het kampioenschap waarbij de skûtsjes in  een lange sleep achter de sleepboot vanaf de houtstekken naar de Pikmar worden gevaren.  

Nieuwe schippers in de vloot 

De vloot heeft dit seizoen twee nieuwe schippers. Sieberen van  Terwisga is in november 2022 Gerhard Pietersma opgevolgd als  schipper van het skûtsje van Earnewâld. Gerhard Pietersma is na  negentien jaar van boord gestapt. Hij zeilt dit kampioenschap mee  met Drachten waarvan zijn broer Jeroen schipper is. 

Begin april 2023 is Lodewijk Jzn Meeter schipper geworden van het  Philipsskûtsje d’Halve Maen. Meeter volgt Klaas Westerdijk op die  tijdens de algemene ledenvergadering van de SKS op zaterdag 11 maart dit jaar te kennen gaf er na zes jaar mee te stoppen. De jonge  schipper kan werk, gezin en het zeilen niet meer combineren.  

Hardzeildag

Dit jaar valt op woensdag 9 augustus de wedstrijd bij Terherne samen met de Hardzeildag van de Sneekweek. In overleg met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek is afgesproken dat het skûtsjesilen later begint. De wedstrijd  start die dag om 16.00 uur.  De skûtsjes gaan om 15.00 uur het wedstrijdwater op om in te zeilen.  Op dat tijdstip kan ook het publiek dat vanaf een eigen boot de  wedstrijd wil volgen, een plekje zoeken achter de rode boeien rond  het veld.  Het tienminutenschot is om 15.50 uur.  De kosten voor het organiseren van wedstrijden zijn gestegen. Voor  het eerst sinds jaren wordt daarom de prijs van een toegangskaartje  verhoogd. Toeschouwers betalen voortaan 3 euro (was 2 euro). Er  kan contant worden betaald, maar bij het merendeel van de  wedstrijdcommissies kan dat ook digitaal.  

Omrop Fryslân zendt de wedstrijden rechtstreeks uit op de radio en televisie. Online kun je kijken op Watersport-TV. Er is dagelijks tijdens de wedstrijden een voor- en  nabeschouwing die op locatie wordt gemaakt. 

  

SKS zet weer stewards in 

Vorig jaar werden tijdens de wedstrijden voor het eerst stewards  ingezet op en rond het wedstrijdwater. Ook dit kampioenschap zijn  ze weer aanwezig en te herkennen aan hun kleding. Het wedstrijdwater is een half uur voor aanvang van de wedstrijd een paar uur afgesloten voor het doorgaande vaarverkeer. Het publiek wordt verzocht achter de rode boeien te blijven. Schippers die zich  niet aan die SKS-huisregels houden, worden door de stewards  vriendelijk verzocht dat wel te doen.  

Huisregels 

De SKS hanteert tijdens het evenement de volgende huisregels: 1. Welkom, geniet en houd het gezellig op de wal en op het water 2. Parkeren op de aangewezen plaatsen 

3. Schepen blijven 2 meter achter de rode boeien 

4. Geen rode boeien? Niet afmeren! 

5. Afmeren in het riet, doen we niet 

6. Vanaf 30 minuten voor de start niet door het wedstrijdwater  varen 

7. Wachten met varen tot het laatste skûtsje de finishlijn is  gepasseerd en geef de skûtsjes na de wedstrijd de ruimte om  naar hun volgschip terug te varen 

8. BOB vaart en geen alcohol onder 18 jaar 

9. Geen overmatig lawaai en geen overlast voor de buren 10. Drones zijn niet toegestaan, uitsluitend met toestemming van  de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen 

NB. Schepen die bij het evenement betrokken zijn, zijn herkenbaar  aan de vlag met het SKS-logo

 

        

3832643_873752 3832643_873752