Luuc van Opzeeland wereldkampioen in olympische klasse IQ Foil

SCHEVENINGEN- Luuc van Opzeeland heeft bij de wereldkampioenschappen zeilen in Den Haag de gouden medaille veroverd in de olympische klasse IQFoil. De 24-jarige Van Opzeeland versloeg in de beslissende medalrace de Duitse titelverdediger Sebastian Kördel en Nicolò Renna uit Italië.

Van Opzeeland nam direct na de start de leiding en stond die niet meer af voor de kust van Scheveningen. Kördel moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar Renna. De iQFoil-klasse heeft na de Olympische Spelen van Tokio de RS:X vervangen als olympische klasse. Kiran Badloe pakte in 2021 de laatste olympische titel bij het traditionele windsurfen, nadat zijn vriend en trainingsmaat Dorian van Rijsselberghe daarin in 2012 en 2016 het goud had veroverd, en is vervolgens ook overgestapt op de foil. Badloe heeft echter moeite om aan te haken bij de wereldtop. Hij verliet donderdag het WK vanwege materiaalpech.
”Het is extra speciaal om in eigen land wereldkampioen te worden”, zei Van Opzeeland, die onlangs besloot de trainingsgroep van de Nieuw-Zeelandse succescoach Aaron McIntosh, waar ook Badloe toe behoort, te verlaten. ’’Mijn start was perfect en daarna ben ik vol gas gegaan. Ik voelde me op hoge snelheid super comfortabel.”

 

 

230814_ASWC_THEHAGUE_SE_8332_0080 230814_ASWC_THEHAGUE_SE_8332_0080