Varen door Amsterdam: tips en tricks

In 49e aflevering van Vaarplezier de serie

AMSTERDAM- Amsterdam is één van de mooiste steden ter wereld. Daar varen met je eigen boot is een bijzondere ervaring mede door de meer dan 100 kilometer aan grachten en uitzicht op schitterend 17e eeuws Werelderfgoed. Hoe je veilig en met veel plezier kunt varen door Amsterdam dat legt Arjen Bergijk je uit in de 49e aflevering van Vaarplezier de serie.

De veiligste plek met je boot is rechts in het vaarwater, oftewel stuurboordswal. In de stad is het aan te bevelen zoveel als mogelijk rechts te varen. Op het IJ is het zelfs wettelijk verplicht om zoveel mogelijk aan stuurboordswal te voeren.  

Rondvaartboten zijn passagiersschepen en volgens de regel moet je als klein schip voorrang verlenen aan passagiersschepen. Voorrang betekent: de ander moet zijn koers en snelheid behouden. Dus met name bij bruggen en vernauwingen: laat de rondvaartboot éérst gaan. Of jij er eerder bent of niet, is hier niet van toepassing. 

Maximum snelheid

Op veel plekken in Nederland geldt een maximumsnelheid, en dat geldt ook voor Amsterdam. Dat kan per plek verschillen. In de binnenstad is het meestal 6, soms 7,5. En dat is km/u, geen knopen. Het is dus handig om een snelheidsmeter op je boot of telefoon te hebben, want de boetes zijn niet mals. Het is in Amsterdam ook belangrijk om je hier aan te houden, want met name de woonboten hebben er veel last van als je te snel vaart. En we willen het voor iedereen op het water gezellig houden, toch? 

Eénrichtingsverkeer

Iets dat je niet heel vaak tegenkomt is éénrichtingsverkeer op het water. Maar in Amsterdam heb je dat wel, bijvoorbeeld op de Prinsengracht. Daar moet je dus goed op letten, want tegen het verkeer invaren levert je niet alleen een boete op, maar een risico. De overige verkeersdeelnemers verwachten je daar niet, omdat zij ook weten dat het éénrichtingsverkeer is. Dat levert dan dus gevaarlijke situaties op. 

Ga je varen in Amsterdam...geniet dan vooral. Doe rustig aan, neem de tijd en kijk om je heen.

Bekijk alle afleveringen van Vaarplezier de serie terug en klik hier! (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/vaarplezier%20de%20serie)

Vaarplezier de serie wordt mede mogelijk gemaakt door Vetus, Lankhorst Taselaar, Besto, EOC verzekeringen en de Botenwacht en is een initiatief van Vaarplezier en Watersport-TV.

 

 

grachtentoer amsterdam 177 grachtentoer amsterdam 177
grachtentoer amsterdam 097 grachtentoer amsterdam 097
grachtentoer amsterdam 073 grachtentoer amsterdam 073
grachtentoer amsterdam 067 grachtentoer amsterdam 067