De Lutgerdina zeilt de Enkhuizer Klipperrace

Beperking of niet, iedereen doet voor 100% mee

ENKHUIZEN- Een zeilteam van de stichting SailWise, bestaande uit mensen met en zonder beperking, doet op 14 en 15 oktober mee met de Enkhuizer Klipperrace. Mensen met een visuele beperking, lichamelijke beperking en verstandelijke beperking steken de handen uit de mouwen en zetten alle zeilen bij voor een spectaculaire zeilrace.

“Een beperking hoeft geen belemmering te zijn om te zeilen”, vertelt schipper Ruth Giesen. “Iedereen die meegaat doet voor 100% mee, of je nu in een rolstoel zit of niet.” Met die gedachte organiseert SailWise al bijna 50 jaar watersportvakanties voor mensen met een beperking. De vaste bemanning van het schip wordt bijgestaan door mensen met een beperking.

“Het maakt niet uit welke beperking iemand heeft, we vinden wel een manier waarop iedereen actief mee kan doen. Zo kan iemand met een verminderde armfunctie het schip elektrisch besturen en kan iemand met een visuele beperking ook heel goed zeilen hijsen.”

De Lutgerdina is een prachtige, 126 jaar oude tweemastklipper, die volledig aangepast is voor mensen met een beperking. Van brede gangboorden, elektrische stuurbediening en audiokompassen tot een lift naar benedendeks, aangepaste hutten en sanitaire voorzieningen. Alles is aanwezig, zodat echt iedereen actief kan zeilen op de Lutgerdina. Naast de Lutgerdina heeft SailWise ook een watersportcentrum in Elahuizen en een watersporteiland in Loosdrecht.

 

 

 

thumbnail_Lutgerdina zeilen (10) thumbnail_Lutgerdina zeilen (10)
thumbnail_Lutgerdina zeilen (13) thumbnail_Lutgerdina zeilen (13)
thumbnail_Lutgerdina (4) thumbnail_Lutgerdina (4)