Wind spelbreker tijdens 48e Enkhuizer Klipperrace

Eendracht breekt mast

ENKHUIZEN- De 48e Enkhuizer Klipperrace gaat de geschiedenisboeken in als een editie waarin de harde wind een hoofdrol speelde. Zaterdag zorgde dit helaas voor schade bij diverse schepen. Zo brak bij de Eendracht de mast en braken bij twee andere schepen de zwaarden. Zondag besloot de organisatie de geplande wedstrijd vanwege rukwinden af te blazen.

De Klipperace ging zaterdag van start met 34 deelnemende klippers, een prachtig zonnetje en een matig tot vrij krachtige noord-westerwind. De start was spectaculair, de ankers kletterde en ratelde terwijl de bemanningsleden elkaar opjutte om zo snel mogelijk de zeilen te hijsen. De draai in het Krabbersgat, die na het ophalen van de ankers moest worden gemaakt, zorgde ervoor dat de klippers goed zeemansschap hebben toegepast. Hierdoor kon men met vier klippers breed sportief Enkhuizen verlaten. Het unieke aan de race is dat de schippers zich meten met ‘hun rivalen’ ieder heeft een aantal schepen waar men graag voor blijft, in tegenstelling tot het winnen van de hele race.  

Tijdens de Drie Steden Race moeten de schippers keuze maken uit 6 verschillende routes tussen de steden Enkhuizen, Medemblik, Stavoren en Urk. De merktekens zijn zo gekozen dat er bij elke route ongeveer gelijkwaardige driehoeken ontstaan. De klippers moeten twee van deze drie steden aandoen alvorens te finishen bij de ingang van het Krabbersgat te Enkhuizen. Inzicht in het weer en kennis van het eigen schip moeten de schippers de voordeligste baan doen kiezen waarbij ze natuurlijk proberen om zo veel mogelijk bezeilde rakken te varen. Zaterdag voer iedereen Stavoren – Medemblik al dan niet Medemblik - Stavoren. 

De wind trekt aan 

Waar men met een matige wind van 18 knopen uit Enkhuizen vertrok, waren er halverwege de wedstrijd vlagen oplopend tot 40 knopen. Er is fanatiek, sportief en vooral hard gezeild door de schippers. De Eensgezindheid wint in de A-klasse de Zilveren klipper met de La Bohème als tweede en de Welvaart als derde. De Korevaer wint in de B-Klasse de Zilveren schaal, de Strijd tweede en Jeppe van Schier derde. De Eensgezindheid had een gezeilde tijd vanaf het ‘poortje’ aan het einde van het Krabbersgat tot de finish van minder dan 3 uur en 45 minuten. 

Zondag geen race

De weersverwachting was wisselvallig met vlagen wind, regen en zelfs hagel in verschiet. Ondanks dat leken de werkelijke omstandigheden veel gunstiger. De zon scheen, een buitje kwam over en het Krabbersgat lag er rustig bij. De start van 11.00 zou naar aanleiding van het palaver, zoals gepland, doorgang vinden. Echter, toen het startschip op de locatie aankwam was het IJsselmeer te omschrijven als een zee, dan wel oceaan. De schijn deed deze ongeloofwaardige lagerwal situatie anders. De wedstrijdleiding heeft wegens de golfslag, het onvoorspelbare weer en vooral de rukwinden, besloten om de wedstrijd niet te laten starten. 

 

Fotografie Thijs van Os

 

thumbnail_image004 thumbnail_image004
thumbnail_image007 thumbnail_image007
thumbnail_image005 thumbnail_image005
thumbnail_image003 thumbnail_image003
thumbnail_image002 thumbnail_image002
thumbnail_IMG-20231014-WA0014 thumbnail_IMG-20231014-WA0014