Team DutchSail zeilt 69F YFGC Act 3 in Barcelona

Ter voorbereiding op de Youth Foiling Gold Cup Grand Final

BARCELONA- Paul Hameeteman, Eliott Savelon, Ismene Usman en Aleksandr Moliakov zeilen deze week namens Team DutchSail de Youth Foiling Gold Cup Act 3. Het Nederlandse team, bestaande uit zeilers van de Youth America’s Cup selectie, gebruikt Act 3 ter voorbereiding op de Youth Foiling Gold Cup Grand Final. Die wordt volgende week eveneens gezeild in Barcelona.

Ismene Usman: “We gebruiken deze week echt als een trainingsweek. De afgelopen twee weken hebben we in Muiden alweer getraind met de 69F. Maar dit is toch anders, hier varen we met zes boten tegelijk en in Nederland waren we toch alleen.”

YFGC Act 3 is dinsdag begonnen met vier dagen kwalificaties. Waarna op zaterdag en zondag de finales zullen volgen. Voor Team DutchSail, dat al verzekerd is van een ticket voor de Grand Final volgende week, is het resultaat dit event onderschikt. Het team focust deze eerste week in Barcelona vooral op de boothandeling en het racen.

Paul Hameeteman: “We willen volgende week tijdens de Grand Final presteren. Deze week moet je echt zien als een trainingsweek, waarin we dingen zullen uitproberen en fine-tunen. Daarnaast is dit een venue met veel golven, wat het technisch nog wat uitdagender maakt. Dat betekent dat het soms ook mis kan gaan. Daar zijn we ons bewust van en daarom kijken we deze week niet direct naar het klassement. We hebben voor deze week geen resultaat doel, laat ik het zo zeggen.”

Voor Aleksandr Moliakov wordt het zijn eerste evenement in de 69F. Moliakov kijkt dan ook met gezonde spanning vooruit: “Ik heb er zeker in. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn om met meerdere boten tegelijk te racen.”

America’s Cup leeft 
Usman, Hameeteman, Moliakov en Savelon maken alle vier deel uit van de achtkoppige DutchSail selectie voor de Youth America’s Cup volgend jaar. De Youth America’s Cup wordt tegelijkertijd met de Puig Women’s America’s Cup en de Louis Vuitton 37th America’s Cup gehouden in Barcelona. De deelnemers aan de America’s Cup zijn met hun teambases ook neergestreken in Barcelona en de Nederlandse zeilers komen de teams dan ook tegen op het water en op de kant.

Eliott Savelon: “Het is gaaf om hier te zijn, de grote teams te zien vliegen op het water. En op weg naar ons huis of naar de haven langs hun teambases te fietsen en dan de AC40’s en AC75’s te zien staan. Ook hangt de hele haven hier al vol met branding en vlaggen van de America’s Cup.”

Usman vult Savelon aan: “Ik heb de Nederlandse vlag er ook al tussen zien hangen, dat is bijzonder. De America’s Cup leeft hier echt al, alleen daarom al is het mooi om hier nu te zijn.”  

Over DutchSail
Zowel de KNZ&RV als KR&ZV ‘de Maas’ kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen, werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport.
 

Afbeelding 5 Afbeelding 5