VETUS D- en M-Line dieselmotoren krijgen HVO-goedkeuring

Belangrijke vooruitgang bij verminderen van uitstoot

SCHIEDAM- Als pionier op het gebied van duurzaam varen stuwt de HVO-compatibiliteit VETUS verder in de richting van emissievrije aandrijving. VETUS, ontwikkelaar van complete bootsystemen aan boord, heeft aangekondigd dat er nu goedkeuring is verleend voor het gebruik van waterstofbehandelde plantaardige olie (HVO) op zijn D- en M-Line-series scheepsdieselmotoren.

De goedkeuring en certificering volgen op een intensieve periode van tests op de proefbank en in de praktijk. HVO, ook bekend als hernieuwbare diesel of groene diesel, is een dieselachtige brandstof die kan worden geproduceerd zonder fossiele grondstoffen. Deze brandstof met een lager koolstofgehalte is een duurzamer alternatief voor diesel en bevat weinig zwavel en aromaten. HVO is afgeleid van verschillende lipidebronnen, waarvan plantaardige olie, talg of afgewerkt frituurvet de meest voorkomende zijn.
Het gebruik van hernieuwbare brandstoffen zoals HVO vermindert de uitstoot van CO2, CO, HC, NOx en PM aanzienlijk met wel 90%. HVO verbrandt schoner dan de eerste generatie biodiesel of minerale diesel. Bovendien is het door zijn goede oxidatiestabiliteit niet gevoelig voor bacteriegroei.
HVO kan worden gebruikt als directe vervanging voor fossiele diesel in elke gecertificeerde VETUS-motor, puur (EN 15940) of gemengd in elke verhouding met diesel (EN 590). Het gebruik van HVO vereist geen aanpassingen aan de motor, wat grote voordelen oplevert voor bestaande klanten die zonder extra kosten kunnen overstappen op HVO.

Belangrijke vooruitgang

”VETUS heeft met de ontwikkeling van de E-Drive elektrische voortstuwingsserie al grote stappen gezet op het gebied van emissievrije voortstuwing”, zegt Sander Gesink, marketingdirecteur van VETUS. ”De goedkeuring van HVO voor onze D- en M-Line motoren is opnieuw een belangrijke vooruitgang voor onze klanten die hun uitstoot willen verminderen terwijl ze genieten van tijd op het water.”

Bij het overschakelen op HVO-brandstof raadt VETUS eigenaren van motoren aan contact op te nemen met hun VETUS-vertegenwoordiger of dealer en de instructies in de bedieningshandleiding te volgen.

Voor meer informatie klik Hier! (https://vetus.com/vetus-campaigns/d-line-and-m-line-on-hvo-fuel/)

 

 

Afbeelding 38 Afbeelding 38