Surfsport in teken van foilen

Top 3 van de belangrijkste trends ?

DUSSELDORF- Surfen, in al zijn facetten, is meer dan 40 jaar na de uitvinding van het windsurfen, nog steeds de trendsport. Sporters staan in hun sport nooit stil; zij zijn voortdurend op zoek naar meer plezier, snelheid of andere uitdagingen. Een belangrijke drijfveer voor surfers is de tijd op het water. Hoe meer tijd je op het water doorbrengt, hoe meer plezier je hebt. Daarom moet de pure werktijd, zoals het vervoeren, opzetten en afbreken van het materiaal, zo kort mogelijk zijn. Dat betekent dat er producten nodig zijn waarmee actieve surfers ook op een meer in de buurt of bij weinig wind plezier kunnen beleven en de speciale cool-factor van de surfscene kunnen ervaren. Het foilen in al zijn facetten, is daar al enkele jaren een voorloper van.

Door Andrea Hoeppner

Steeds meer surfers zweven letterlijk op hun foils over het water. Het zijn de kleine draagvleugels onder de boards die de surfer echt laten zweven. Inmiddels zijn er ook hele bijzondere foils. Het aanbod van producenten en handelaren op boot Düsseldorf 2024 zal het publiek helpen bij het oriënteren op de boardmarkt. Hier kan iedereen terecht voor een overzicht van wat de scene te bieden heeft, zelf meedoen en testen en de shows en challenges van de stars meemaken.

Met iQ-Foil-windsurfen en Formula-kiten vieren twee nieuwe foil-disciplines in 2024 op de Olympische Spelen hun debuut en laten een frisse wind door de Olympische zeilwedstrijden waaien. Zo verovert de trend ook de challenges voor de kust van Marseille.

 

Trend 1: Gespecialiseerde producten domineren de foilingmarkt

Terwijl er enkele jaren geleden nog werd gelachen over foiling binnen de surfsport en een grote doorbraak niet zeker leek, is het nu niet meer weg te denken. Binnen zeer korte tijd is foiling van een hobby voor specialisten uitgegroeid tot een eigen sportsoort met verschillende specialiteiten. Dit jaar zouden doorontwikkelingen van de boards en foils het foilen al bij zeer lichte  wind of zelfs helemaal zonder wind mogelijk moeten maken. De sleutel hiervoor ligt in de ontwikkeling van downwind-foils en -boards. Hoewel deze in de eerste plaats zijn ontworpen voor foilen met wind en golven van achteren, kunnen ze door hun gestroomlijnde vorm en efficiënte foils al bij lage snelheden vliegen. ”De boards zijn langer en smaller dan de gebruikelijke foiling boards,” legt Jan Müllers van de boot-exposant Haiku Sports uit. ”Maar ze hebben tegelijkertijd veel volume en bieden daardoor naast meer draagvermogen ook een lange glijvlucht die veel snelheid met zich meebrengt.

Er zijn echter nog meer interessante foiling-disciplines die ook op boot 2024 worden getoond. De absolute koningsdiscipline is het pumpfoilen. De sporter neemt daarbij vanaf een steiger een aanloop van twee stappen en springt dan op het board, waarna hij of zij voortstuwing door wiegende pompbewegingen creëert. Een andere mogelijkheid is dat de sporter geheel natuurlijk vanuit stand op het board start en door middel van pure spierkracht voor de nodige lift zorgt. ”Met pumpfoilen is watersport op elk plasje water mogelijk,” legt Florian Brunner, Starboard-importeur voor de DACH-regio en Italië, uit. ”Dit maakt van surfen een urban sport en trekt ook jongeren aan die anders vooral in het skatepark te vinden zijn. We hopen hierdoor meer nieuwkomers voor de hele surfsport aan te trekken.” Het vliegen over het water trekt niet alleen de snelgroeiende surfscene aan, maar ook toeschouwers die het spektakel vanaf de oever willen bekijken. Een goede gelegenheid hiervoor hebben van 20 tot 28 januari 2024 ook de bezoekers van boot in hal 17.

 

Trend 2: Comfort gaat hand in hand met topprestaties!

Net als vorig jaar zijn het de wingfoils die de groei in de surfsportmarkt mogelijk maken. Wingfoilen spreekt vooral jonge watersporters aan, maar volgens Brunner biedt het segment ook voordelen voor een breder publiek. ”Voor oudere windsurfers en kitesurfers biedt wingfoilen een zachter alternatief voor de gebruikelijke sporten, en is technisch uitdagend genoeg om interessant te zijn voor overstappers.”

”Het is nog steeds belangrijk om de markt voor beginners niet uit het oog te verliezen; we hebben bij lange na nog niet alle potentiële wingfoilers aangesproken”, voegt Jörg Müller, Brand Manager van het merk Gunsails, toe. Hij voorspelt dan ook een verdere groei van de markt. ”Bedrijven zullen zich specialiseren en niches opbouwen, en de inzichten die deze specialisatie voortbrengt, zullen ook ten goede komen aan de ontwikkeling van brede productgroepen.” 

Ook bij de moeder van alle funsporten, het windsurfen, staat eenvoudige controle over het apparaat hoog in het vaandel, evenals het thema high-end prestaties. Boards die gemakkelijker te besturen zijn en een eenvoudigere controle bij manoeuvreren mogelijk maken, zijn zeer in trek. Deze trend moet echter niet alleen beginners en gevorderden ten goede komen. Ook in de performancesegmenten van wave- en slalomboards zorgen nieuwe shapes met een betere volumeverdeling voor meer comfort. Met meer opwaartse kracht bij minder wind moeten de boards nog steeds goed bestuurbaar zijn.

Volgens Florian Brunner is ook hier een ontwikkelingstransfer belangrijk: ”De kennis die producenten bij de ontwikkeling van professioneel materiaal vergaren, mag niet beperkt blijven tot dit segment, maar moet ook worden gebruikt voor het ontwikkelen van beginnersmateriaal.”

Trend 3: bij SUPs is het tijd voor harde feiten

Het stand-up paddelen overspoeld al sinds geruime tijd de Duitse wateren, of het nu om meren, kanalen of stranden gaat. Volgens schattingen zijn er alleen al in 2022 ongeveer 400.000 opblaasbare SUP-boards via discounters in Duitsland voor lage prijzen op de markt gekomen. Voor Florian Brunner, die aanbieder in het hogere prijssegment is, is dit geen reden tot zorg. Hij ziet de ontwikkeling ook positief. ”Immers, deze marktoverspoeling heeft veel mensen de kans gegeven om de sport te proberen. Als slechts een fractie van deze 400.000 beginners geïnteresseerd in stand-up paddelen blijft, is dit een zegen voor producenten van hoogwaardige boards. Want wie eenmaal de smaak van het peddelen als sport te pakken heeft, gaat verder met hardboards, die uitsluitend van gevestigde producenten komen.” 

Ook deze zullen zich op Boot 2024 weer in de trendsporthal 17 presenteren. Het voordeel voor bezoekers is,  dat ze eerst van de producenten deskundig advies kunnen krijgen, alvorens de bijbehorende producten tegen een vaak zeer redelijke prijs bij de aanwezige handelaren te kunnen kopen. Natuurlijk bestaat er in januari 2024 weer de mogelijkheid om zelf op het board te stappen, het materiaal te testen of met professionals in teamverband onder deskundige begeleiding tegen elkaar te peddelen. 

 

Op Boot Düsseldorf 2024 zullen de exposanten in hal 17 de coolste innovaties zien die de boardsport vleugels geven en die het ook voor beginners mogelijk maken om te foilen. Prominente leden van de internationale surf-community staan niet alleen op het podium, maar ook op de boards, en brengen de nieuwste trends naar de hal. Bovendien biedt de beurs uitgebreide advies- en informatiemogelijkheden over surfreizen naar ’s werelds populairste en beste surfspots.Fotografie Skydrone Sloten

 

 

Afbeelding 55 Afbeelding 55
Afbeelding 56 Afbeelding 56
Afbeelding 57 Afbeelding 57
Afbeelding 58 Afbeelding 58
Afbeelding 59 Afbeelding 59