De Ocean Race helpt bij onderzoek in afgelegen gebieden van Antarctica

The Ocean Race stuurt een Antarctische wetenschappelijke missie aan waarbij vitale gegevens over de gezondheid van de oceaan worden verzameld aan de zuidelijke randen van de planeet, waar informatie uiterst schaars is.

Gespecialiseerde wetenschappelijke apparatuur, die werd ontwikkeld voor en gebruikt in The Ocean Race 2022-23, zal worden gebruikt tijdens een unieke expeditie van vier maanden op een zeiljacht dat speciaal is ontworpen voor poolexpedities. Antarctica veteraan en zeiler Stephen Wilkins, die het gebied 22 keer heeft bezocht, zal verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de gegevens en monsters aan boord.

De boot is gisteren vertrokken van de Falklandeilanden en zal onderweg zijn naar de Bellingshausenzee in Antarctica, waar het twee maanden tussen het ijs zal blijven, het grootste deel van de tijd ten zuiden van 70 graden, voordat het noordwaarts naar Chili vaart.

Er zullen 60 watermonsters worden genomen om te testen op microplastics, 40 tijdens het varen en 20 wanneer de boot voor anker ligt. Het National Oceanography Centre (NOC), een wetenschappelijke partner van The Ocean Race, zal de monsters analyseren om het aantal en de grootte van de microplastics en hun chemische samenstelling te bepalen met behulp van geavanceerde analysetechnieken. Dit zal helpen om meer inzicht te krijgen in de verspreiding en mogelijke oorsprong van oceaanplastic. 

De Zuidelijke Oceaan is een iconisch deel van het parcours van The Ocean Race waar ’s werelds beste offshorezeilers zichzelf testen in extreme omstandigheden. De race levert gegevens aan de wetenschappelijke gemeenschap die de veranderingen in dit afgelegen deel van de wereld bestudeert. Dit is de eerste keer dat apparatuur van The Ocean Race in de Zuidelijke Oceaan voor dit doel wordt gebruikt buiten een race om.

 

Fotografie: Henrique Setim en Rick Tomlinson / The Ocean Race

Afbeelding 30 Afbeelding 30
Afbeelding 31 Afbeelding 31