Schippers Rederij Vooruit vloot erkend als immaterieel erfgoed

Mooie opsteker richting 2024 voor de bruine vloot

HARLINGEN- Ook de schippers van de bruine vloot van Rederij Vooruit zijn erkend als immaterieel erfgoed. Naast het Lanekaatsen heeft Fryslân hiermee tweemaal een immaterieel erfgoed er bij. Het beroep van schipper op de bruine vloot is opgenomen op de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Dit betekent dat ze vanaf nu onder landelijke bescherming staan. Een schipper bruine vloot beschikt over specialistische kennis van het schip, nautische vaardigheden en heeft kennis van meteorologie, geografie en natuur. Een mooie opsteker richting 2024 voor de bruine vloot.

Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed, geven een gevoel van identiteit en continuïteit. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

400 schepen

De bruine vloot omvat circa 400 historische schepen. Voor de start van het vaarseizoen 2024 volgt nog een extra inspectie van tuigage en de staat van de masten aan boord van deze historische schepen. Joost Bakker van Rederij Vooruit: “Samen met de schippers werken we continu aan een geweldige én veilige beleving op onze schepen uit de bruine zeilvloot en we willen dit doorgeven aan volgende generaties. Want wat is er nou mooier dan met de wind in de zeilen het Wad te beleven. Naast het steeds verder verbeteren, werken we ook aan het verduurzamen van onze vloot, zodat we én veilig én duurzame recreatie bieden vanuit Harlingen.”

Rederij Vooruit wil voorop lopen en de bruine zeilvloot toekomstbestendig maken. Inmiddels is het eerste zeilschip, de Josina Elisabeth, voorzien van nieuwe motoren om de uitstoot aanzienlijk te verlagen. Alle schepen die onder de vlag van Rederij Vooruit varen beschikken over alle benodigde certificaten en met deze verduurzaming wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de bruine zeilvloot. Stage 5 motoren zijn schoner dan andere motoren en stoten aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit, zonder dat ze inboeten aan vermogen.
 

Over Rederij Vooruit

Met een geschiedenis die teruggaat tot begin jaren 60, mag Rederij Vooruit zich het oudste charterkantoor van Nederland noemen. Met een tjalk gestart als zeilschool waarbij zich al snel meer schepen aansloten en Rederij Vooruit ontstond. Met Harlingen als thuishaven varen inmiddels ruim 40 schepen van de bruine vloot met de bekende blauwe vlag in de top. Om in de nautische sfeer te blijven heeft Rederij Vooruit in 1985 aan het Havenplein in Harlingen haar restaurant De Admirael geopend. Jaarlijks verzorgt Rederij Vooruit meer dan 1000 afvaarten.

 

Afbeelding 23 Afbeelding 23
Afbeelding 22 Afbeelding 22