Ontwikkeling Zeilfort Kudelstaart gestaakt

Interview met projectontwikkelaar in Holland Vaart

KUDELSTAART- De ontwikkeling van Fort Kudelstaart tot Zeilfort Kudelstaart is gestaakt. Bij de huidige stand van zaken is onvoldoende zekerheid over een succesvolle toekomstige exploitatie. De gemeente en een vertegenwoordiging van Zeilfort Kudelstaart BV hebben daarom besloten om de samenwerking te beëindigen.

Afgelopen zomer was Watersport-TV voor opnames van de serie Holland Vaart op de Westeinderplassen en meerde onder meer af bij Fort Kudelstaart. Daar kregen we een rondleiding van projectontwikkelaar Martijn de Liefde, die ambitieuze plannen had met het Fort. Dit wilde hij omtoveren tot een luxueus maritiem centrum waar de zeilsport een prominente rol zou spelen. De plannen van De Liefde stuitte op veel weerstand en ook werd aan de haalbaarheid getwijfeld.

Het laatste wordt door De Liefde betwist. ’’Er is nooit getwijfeld aan de haalbaarheid. De duur en langzame processen en eeuwige inspraak zorgde dat er geen enkele exploitatie mogelijkheid was. Daarnaast kwam vanwege bureaucratische regels geen enkele bestemmingsplan wijziging erdoor. Dan is het op gegeven moment te laat... te langzaam te vervelend. Voor de haalbaarheid was alles in orde. We hadden daar voldoende funding voor. Maar geen vergunning. Dat is het werkelijke verhaal,’’ aldus de projectontwikkelaar in een reactie die wij van hem ontvingen.

Het interview dat we eerder met Martijn de Liefde hadden is terug te zien in de eerste aflevering van Holland Vaart op Westeinderplassen (https://youtu.be/F1IU1dUqQkw?si=3-vKstsqcjErSXMe).

Zeer lange adem

In 2018 is naar aanleiding van een tender een aantal overeenkomsten gesloten met Zeilfort Kudelstaart BV, met het oog op verdere ontwikkeling van Fort Kudelstaart. Verschillende tegenslagen, onder andere van juridische aard, hebben van deze ontwikkeling een project van een zeer lange adem gemaakt.

De stichting Fort Vrouwentroost, die onlosmakelijk verbonden was aan het Zeilfort en als doel had het Werelderfgoed in stand te houden, de cultuurhistorische verhalen als onderdeel van de Stelling van Amsterdam te vertellen en de kennis t.a.v. de natuur en de waterrijke omgeving over te dragen aan een zo breed mogelijk publiek, wordt opgeheven.

Hoe nu verder?

De gemeente blijft voorstander van de ontwikkeling van Fort Kudelstaart. In dit verband is een wijziging van het bestemmingsplan in voorbereiding, waarmee een voorstel wordt gedaan voor de juridisch-planologische kaders waarbinnen een ontwikkeling tot stand kan worden gebracht. Het is nu in de eerste plaats aan de gemeenteraad om te bepalen hoe in de toekomst om zal worden gegaan met Fort Kudelstaart.

 

 

Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.45 Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.45
thumbnail_westridjzeilhaven thumbnail_westridjzeilhaven
thumbnail_20230626_211200 thumbnail_20230626_211200
Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.52 Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.52
Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.59 Scherm­afbeelding 2023-12-25 om 09.49.59