WK olympisch windsurfen IQFoil

Naast titelgevecht strijd om kwalificatie Spelen

LANZAROTE- 120 mannen en bijna 100 vrouwen uit een kleine 40 landen maken zich op voor de strijd om de wereldtitel in de IQFoil klasse, de nieuwe olympische windsurfdiscipline. Het toernooi wordt georganiseerd op Lanzarote van 29 januari tot en met 3 februari. In het totaal doen er negen Nederlandse atleten mee waarvan acht van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond. Zowel bij de mannen als vrouwen staat, naast de wereldtitel, de olympische kwalificatie op het spel.

Bij de mannen verdedigt Luuc van Opzeeland zijn wereldtitel en strijdt tegelijkertijd met een vijftal andere Team Allianz windsurfers voor een olympisch ticket. Een van zijn concurrenten is Kiran Badloe, de huidige olympisch kampioen, op het vorige olympische RS:X board. Naast Badloe strijden ook Huig-Jan Tak (3de op WK 2022), Joost Vink (3e Allianz Regatta 2022), Max Castelein (U21 Wereldkampioen 2022) en Hidde van der Meer (2e Jeugd WK 2022) mee. 

Stand interne selectie

Van Opzeeland heeft op het Allianz WK 2023 een voorsprong van 11 punten opgebouwd met betrekking tot olympische kwalificatie door de wereldtitel te winnen op het thuiswater. De interne selectie wordt bepaald door de beste score van het WK ‘23, WK ‘24 en Troféo Sofia Palma ‘24. Punten in de strijd worden alleen toegekend aan een top vijf positie op deze drie evenementen.  Alle anderen hebben op dit moment geen punten. Kortom, in de strijd voor het olympische ticket moeten alle Nederlandse concurrenten in elk geval Van Opzeeland voorblijven.

Spannend bij vrouwen

Bij de vrouwen gaat die strijd tussen Lilian de Geus en Sara Wennekes. Deze twee windsurfers, ook beide van Team Allianz, zijn aan elkaar gewaagd. Lilian de Geus is drievoudig wereldkampioen op het oude olympische RS:X board en deed al mee aan twee olympische spelen in 2016 en 2021. Sara Wennekes heeft haar eigen succesvolle campagne opgezet en is sinds vorig jaar ook opgenomen in Team Allianz. Wennekes haar beste resultaat is een derde plaats op het Olympic Test Event 2023 afgelopen zomer in Marseille.

Beide windsurfers hebben in de strijd om het olympische ticket nog geen punten gescoord op het WK in Den Haag. Bij de vrouwen is het opgetelde resultaat van het WK ‘23 en het WK ‘24 bepalend en worden punten toegekend aan een positie in de top tien van het eindklassement. 1e = 10 punten, 2e = 9 punten etc. Bij de vrouwen is het dus zaak je concurrent voor te blijven in de einduitslag.     

Voorbeschouwing door de sporters

Wereldkampioen Luuc van Opzeeland is van mening dat je niet half werk kan leveren als je het ultieme doel wilt behalen. Tegen Team Allianz media zei van Opzeeland: 

“Je moet ook wel een beetje van alles of niks zijn. Ik ben vanuit het pro circuit in de IQFoil gestapt. Het Watersportverbond was een beetje sceptisch. Dus ik heb eigenlijk aanvankelijk veel zelf gedaan. Ik ben ook wel iemand die zelf constant zoekt hoe dingen beter kunnen.”

Over zijn huidige programma binnen Team Allianz zegt Van Opzeeland: “Ik heb nu een mooi team met Federico (Esposito red.) en werk goed samen met Giorgos (Charalampopoulos red.)  als krachttrainer. Eigenlijk met het hele Watersportverbond is de samenwerking goed. We hebben besloten dat ik met een paar andere jongens een soort pact heb, waarbij we met zijn allen samen trainen en alles samen doen. Maar het mooiste is dat iedereen in elkaars nek zit. Niemand wil verslagen worden. Dus die onderlinge battles zijn sportief, maar wel echt met passie. Dus iedereen wil elkaar in halen. Dat is natuurlijk goud.”  

Hoe voelt het vlak voor het WK? “Ik sta er conditioneel goed voor in verhouding met de rest van het veld, maar daar hebben we ook heel erg hard voor gewerkt. Uiteindelijk is degene die de meeste uren maakt, die het meeste afziet, die meeste pijn lijdt, degene die het beste ervoor zou kunnen staan op het WK.”

Olympisch kampioen Kiran Badloe wil graag de beste worden in dit spelletje. In een video met Team Allianz media zegt Badloe het volgende:  “Gedurende de weg kijk je of je nog steeds progressie maakt. Ik heb dit jaar zeker wel wat stappen in de goede richting kunnen maken en momenten gehad waar ik heb kunnen laten zien dat ik zeker voorin kan meevaren. Maar afgelopen WK in Scheveningen is niet gegaan zoals we willen. En dat legt de druk er nu wel op. Het is eigenlijk alles of niets.”  

Badloe traint samen met Huig-Jan Tak onder coach Aaron McIntosh. Hoe werkt dat? “We hebben allemaal andere dingen waar we aan willen werken, in het begin ging dat heel goed samen met z’n drieën en  onder één coach omdat we ons allemaal aan elkaar konden optrekken. Nu merk je toch dat iedereen wat meer zijn eigen punten wil verbeteren.”

“Ik had op de RS:X het geluk dat ik heel hard ging en dat maakte de dingen makkelijk. Maar ik heb altijd het spelletje heel leuk gevonden en hoe gaan we dat spelen. Dat is nog steeds wat het is, maar wel op een andere snelheid, op andere banen. Maar het is nog steeds in grote lijnen hetzelfde spelletje en daar kan ik heel veel kracht uithalen.”

Lastig

Meervoudige wereldkampioen Lilian de Geus vond de overstap van het RS:X board naar het IQFoil board heel lastig, mede vanwege de korte tijd. De sporter van Almere Centraal legt uit aan Team Allianz media.

“Er is veel gebeurd, windsurf op de RS:X is eruit en windfoilen is olympisch geworden. Dan moet je even een nieuwe sport leren. Dan hebben we het over het technische aspect van de sport, maar er kwamen ook best wel veel andere dingen bij kijken. Bijvoorbeeld het ideale gewicht. Ik moest 10 kg aankomen. Daarnaast is het wedstrijdformat helemaal veranderd. Dus er zijn zoveel veranderingen die je goed moet leren, dat maakt het vooral lastig, met name omdat je weet dat je eigenlijk te weinig tijd hebt. Maar ik heb een goed programma en ik kan me volledig richten op de training en dat is belangrijk.”  

“Het gaat op dit WK vooral tussen Sara en mij. Degene die voor de andere eindigt in de top 10 gaat uiteindelijk naar de Spelen.  Afgelopen dagen hebben we af en toe samen getraind. Maar we hebben elk een eigen coach, volgen ons eigen pad, onze eigen doelen. En soms doen we trainingswedstrijden samen.” “Het WK in Scheveningen was een hele teleurstelling. Maar als het niet goed gaat, dan kan je daar ook weer veel motivatie van krijgen. Dat is wel wat er is gebeurd is. Kortom, ik heb veel motivatie om het op dit WK beter te doen.”

Sara Wennekes vraagt zich weleens af waarom ze het doet als ze weer met pijn en bijna huilend van die roeimachine afkomt. ”Inderdaad, die vraag stel ik mezelf ook soms,” zegt Wennekes met een glimlach tegen Team Allianz media.  

“Maar ik vind dit proces van beter worden supermooi. Ik ben ontzettend competitief. Ik wil heel graag laten zien dat ik heel goed kan windsurfen. Ik vind het gewoon mooi om die battle aan te gaan met allemaal andere meiden die dat ook hebben.” 

“Ik heb eerst echt heel hard gewerkt om alle techniek op het water beter te krijgen.” Dus zowel het pompen om beter van de start af te komen en het timen van de starts. Maar tegelijkertijd blijft het een racespelletje dus je moet ook continu de wind leren lezen.”

Hoe bepaal je je programma? “Ik geloof gewoon echt heel erg in je eigen gevoel volgen. En ook dat je een goed gevoel moet hebben bij het programma en de mensen met wie je werkt. Ik heb super veel vertrouwen in alle specialisten van Team Allianz die nu betrokken zijn. Dat is eigenlijk supercool want ik kan nu overal kennis vandaan halen en kijken hoe ik dat kan toepassen in mijn eigen programma. Je moet gewoon constant die zoektocht doen en vertrouwen hebben op je eigen gevoel. ”Zo probeer ik stapjes te zetten.”

 

Fotografie Sailing Energy

 

230814_ASWC_THEHAGUE_SE_8844_0134 230814_ASWC_THEHAGUE_SE_8844_0134