Sara Wennekes plaatst zich voor Olympische Spelen

Lilian de Geus niet naar Parijs

LANZAROTE- Op de voorlaatste dag van het WK IQFoil verzekert windsurfer Sara Wennekes (27) zich van deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Na 20 races op dit kampioenschap staat Wennekes op een vijfde plaats, met alleen nog de medal series te gaan. Lilian de Geus eindigt het WK als 21e en dit betekent het einde van haar olympische ambities. Ze deed twee aan de Spelen mee, in 2021 in Tokio en in 2016 in Rio de Janeiro.

Sara Wennekes is dolgelukkig met haar kwalificatie: “Het moet allemaal nog een beetje vallen. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Nou ja, ik ben gewoon heel erg trots. Ik heb echt veel alleen moeten doen. Maar het is ook zo bijzonder dat ik zoveel mensen altijd achter me heb staan. Dus daar ben ik heel dankbaar voor. Het is supermooi om hier nu te staan en het dan ook echt te doen.’’

Lilian de Geus kan terugkijken op een lange en succesvolle carrière in het olympische windsurfen. De windsurfer werd vierde op de Olympische Spelen van Rio en vijfde in Tokio in 2021. Tussendoor werd ze drie keer wereldkampioen, dit alles op het oude olympische RS:X board.

Vroege start

“Ik begon dit WK sterk en na twee dagen stond ik er goed voor. Een te vroege start in race vier nekte mij. We hebben de beelden nog teruggekeken, het was marginaal. Daar baalde ik goed van. Dat had mij in de top tien gehouden. Normaal kan ik dat wel omzetten, maar dat lukte nu niet. Sara heeft gewoon heel steady gevaren en ze verdient het om te winnen.”   

Hoe blikt De Geus terug op haar campagne naar Parijs? “Het verwerken van Tokio en de zoektocht naar een goede coach heeft te lang geduurd. Eigenlijk ging het mis op het moment dat de Spelen van Tokio werden uitgesteld. Ik kon daar niet bij. Iets waar je tien jaar voor traint, kan toch niet zomaar afgezegd worden? Ik vond dat heel moeilijk. Ik was in absolute topvorm. Daarna duurde Tokio te lang. Ik heb die bloedvorm nooit meer gevoeld. Ik had goud kunnen winnen. En het duurde heel lang om Tokio te verwerken. Ik had geen zin meer. Die negatieve gedachten raakte ik wel weer kwijt. Maar zeg maar met die oogkleppen op leven, alleen maar gas geven, dat lukte me niet altijd meer. Als je mentaal niet heel sterk bent en niet 100% het geloof hebt, dan red je het niet.”  

 

Fotografie Sailing Energy

 

 

240202_SE_iQfoil_2024worlds_0257_0030 240202_SE_iQfoil_2024worlds_0257_0030
240201_SE_iQfoil_2024worlds_1442_9320-1- 240201_SE_iQfoil_2024worlds_1442_9320-1-