Vaarroute Súd Ie vanaf juni open voor grotere boten

Alle bruggen op 2.40 meter doorvaarthoogte

EZUMAZYL – Het varen van de route Súd Ie stond al enkele jaren op het lijstje van de crew van Watersport-TV. Helaas waren de bruggen te laag om de route met onze redactieboot te kunnen varen. Aan de doorvaarthoogte is hard gewerkt en vanaf juni is het ook voor boten met een hoogte tot 2.40 meter mogelijk om de zogenaamde Vlasroute te varen.

De plannen om in juni naar Friesland te gaan om voor het eerst de route Súd Ie te gaan varen zijn al gemaakt. Bedoeling is dat we een aflevering van onze serie Holland Vaart over de nieuwe vaarroute gaan maken. 

Als alles volgens plan verloopt, wordt de route in juni feestelijk geopend. Boten tot 2,40 meter zijn dan welkom om het water tussen Dokkum en het Lauwersmeer te verkennen. De sluizen bij Esonstad en Oosterverlaat zijn inmiddels ook klaar voor gebruik. De route van 12 kilometer kenmerkt zich door rust, ruimte, een weids uitzicht en diverse natuur. Langs 8 kilometer van de route zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Diverse vispassages zorgen ervoor dat onder andere de paling weer kan paaien en opgroeien.

In het open landschap, zijn onderweg diverse ‘landmarks’ te zien: kerktorens, de steenfabriek bij Oostrum en op termijn een zogenaamd ‘waterstekje’ nabij Eanjumer Kolken. Daarnaast is Programmabureau Súd Ie bezig met de realisatie van twee kleine recreatieve overstapplekken. Aan de waterkant kunnen boten aanleggen, kunnen fietsers en wandelaars even uitrusten en informatie lezen.

 

 

 

Scherm­afbeelding 2024-02-16 om 11.27.00 Scherm­afbeelding 2024-02-16 om 11.27.00