Europees kampioenschap ILCA7 in Athene

Van 18 tot en met 23 februari

ATHENE- Op de Europese kampioenschappen in de olympische ILCA7 klasse komen zeilers Willem Wiersema en Thomas van Ofwegen in actie namens Team Allianz. Het kampioenschap start zondag 18 februari en duurt tot en met vrijdag 23 februari. Het evenement wordt georganiseerd vanuit de Nautical Club Kalamaki in Athene, Griekenland.

Thomas van Ofwegen (23) en Willem Wiersema (21) worden op dit EK begeleid door coach Pim Stumpel. Duko Bos, die ook in de ILCA7 uitkomt en zich geplaatst heeft voor de Olympische Spelen van 2024, doet niet mee aan dit EK. Ook Paul Hameeteman, onderdeel van het team in de ILCA7, slaat dit EK over vanwege zijn activiteiten met Dutch Sail voor de Youth America’s Cup later dit jaar.

Voor twee Europese landen is dit EK de laatste kans om het land te kwalificeren voor de Olympische Spelen. In het totaal verschijnen meer dan 140 mannen aan de start in de ILCA7. Onder hen bijvoorbeeld Tonci Stipanovic (CRO) de zilveren medaillewinnaar in Tokio en vijfvoudig Europees kampioen en Pavlos Kontides (CYP), die vierde was op de Olympische Spelen van Tokio en ook twee keer eerder Europees kampioen werd.  

Het Nederlandse drietal is sinds 12 februari in Athene en omschrijft het als een lastige plek met wisselende aflandige wind met veel draaiingen. De windvoorspelling voor het EK wijkt af van wat het tot nu toe geweest is; er wordt weinig wind verwacht.

Stumpel legt uit: “We hebben nu een paar dagen goed kunnen trainen met redelijk goede wind. We wennen aan omstandigheden, de golfslag en de winddraaiingen. Thomas heeft wat extra rust genomen in de voorbereiding in verband met het herstel van een enkelblessure. Hij heeft zin om weer te racen, maar zes dagen volle belasting kan wel eens te veel zijn. Thomas heeft daarom geen prestatiedoelstellingen.”

“Voor Willem is het een belangrijk piekevenement vroeg in het seizoen. Willem en ik werken sinds december met elkaar samen en hij heeft goede winter trainingstages in Vilamoura en Lanzarote gehad en heeft in deze periode tegen goede sparringpartners laten zien met de snelsten mee te kunnen,” besluit Stumpel.

 

Fotografie Sailing Energy

230329_TeamAllianz_0640_3268 230329_TeamAllianz_0640_3268
230329_TeamAllianz_5861_1566 230329_TeamAllianz_5861_1566