Opgegroeid met watersportbeurzen

Column Eric van Staten

Van kinds af aan ben ik opgegroeid met watersport maar ook met watersportbeurzen. Met mijn ouders ging ik jaarlijks naar de HISWA in de RAI in Amsterdam. Als watersport journalist was dit voor mij niet anders. In 2020 kon ik als eerste melden dat na 65 jaar het doek was gevallen voor de HISWA Amsterdam Boat show (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3792083/nieuws/hiswa_organisatie_kondigt_alsnog_einde_beurs_aan.html). Het was een primeur met gemengde gevoelens.

Het HISWA gat dat in mijn agenda viel werd snel gevuld door Boot Holland dat van hartje winter naar begin maart verhuisde. Het moest een nieuwe impuls geven aan de Friese watersportbeurs, waar de bezoekersaantallen steeds verder terugliepen. 

In 2015 waren dat er nog 37.254, (de HISWA had er toen 43.405). In 2016 bezochten 37.622 watersportliefhebbers de beurs en in 2018 ...31.000 bezoekers.

De eerste editie in 2020 op de nieuwe datum pakte goed uit. Naast de trouwe aanhang kwamen veel oud-HISWA-gangers ineens naar Boot Holland waar tussen het traditionele motorboot-staal, ook diverse zeilboten en jachten te vinden waren. De eerste stap naar wederopstanding leek gezet. Helaas gooide de wereldwijze Covid pandemie roet in het eten waardoor de edities van 2021 en 2022 geen doorgaan konden vinden.

In maart 2023 werd de draad weer opgepakt en profiteerde de beurs van de grote belangstelling die in Corona-tijd was ontstaan voor de watersport. Het zorgde voor nieuwe bezoekers. Boot Holland sloot af met 27.500 bezoekers.

De tijd dat met name sloepen als warme broodjes over de toonbank vlogen, zoals tijdens de Covid-pandemie, ligt weer achter ons. Dat bleek afgelopen zomer op het water, waar het aanzienlijk rustiger was, maar ook op Boot Dusseldorf begin dit jaar.

In het afsluitende persbericht laat de Boot Holland organisatie weten dat editie 2024 door duizenden belangstellenden is bezocht, dat dit er minder waren dan in 2023, maar hoeveel het er precies waren...dat werd niet vermeld. Inmiddels weten we dat het er circa 22.000 waren. 

Na sneeuwval vorig jaar, een storm in een eerder editie en schaatsweer in een nog eerdere editie, bleek ditmaal volgens beursmanager Sjoerd de Jong het mooie weer oorzaak dat veel minder dagjesmensen Boot Holland bezochten. Maar die ’toeristen’ komen volgens De Jong vooral voor de horeca, niet omdat ze direct op zoek zijn naar een boot.

Ondanks de voortzettende vrije val aan bezoekers blikt de organisatie tevreden terug. Op social media klinken er andere geluiden. Veel bezoekers laten weten zeer teleurgesteld te zijn over het (eenzijdige) aanbod, een overdaad aan sloepen en het gebrek aan (stalen)motorboten en zeilboten. ’’We slaan Boot Holland voortaan over,’’ klinkt het in koor.

Ik snap de reacties, maar het is te gemakkelijk om alles op het bordje van de organisatie van Boot Holland te leggen. De watersportbranche moet zich de kritiek ook aantrekken. Door thuis te blijven, steeds meer huisshows, versnippering en een passieve instelling (’’we hebben werk genoeg dus waarom zouden we naar de beurs gaan’’) komt het voortbestaan van ook Boot Holland in gevaar.

Natuurlijk kun je je afvragen of zo’n traditionele, statische beurs in een snel veranderde (watersport) wereld nog van deze tijd is. Of er niet eens flink gesleuteld moet worden aan het format. Maar ook de marketing. Met een poster in een bushalte, trek je geen watersportliefhebbers meer. Maar dat is een andere discussie.

Veel belangrijker is het om met elkaar; ondernemers, belangenorganisaties, media te kijken waar de behoeften liggen bij watersporters en de branche en met elkaar ons in te zetten voor de toekomst en promotie van de watersport...

 

Een watersport groet

Eric van Staten

 

Voor een impressie van Boot Holland 2024 bekijk de Watersport-TV beursspecial (https://youtu.be/_H0sanNat4o?si=Gm5vHi26YMIV5Gbz)

 

Foto Boot Holland

 

Afbeelding 68 Afbeelding 68
Afbeelding 64 Afbeelding 64
Afbeelding 1 Afbeelding 1
Afbeelding 65 Afbeelding 65
Afbeelding 63 Afbeelding 63
Afbeelding 69 Afbeelding 69
Afbeelding 67 Afbeelding 67