Watersport en kamperen

Column Eric van Staten

De verkoop van caravans en campers is in het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland flink gegroeid. Zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie KCI. Bij de caravans is sprake van een stijging van 11.5 % ten opzichte van de eerste drie maanden in 2023. Bij de campers groeide de verkoop met 6,2 procent. In totaal telt Nederland ruim 600.000 caravans en kampeerauto’s. Heeft de groeiende populariteit van het kamperen gevolgen voor de watersport?

Volgens KCI-voorzitter Leo Diepemaat is het kamperen sinds corona in een stroomversnelling geraakt. Waar heb ik dit eerder gezien en gehoord. Ook in de watersport waren met name de sloepen en tenders in corona tijd niet aan te slepen. Maar dit bleek een kortstondige opleving. Volgens de bootverkopers zit het niveau weer op dat van voor corona. Het slechte weer afgelopen zomer, de behoefte om weer te gaan vliegen naar een zonnige buitenlandse bestemming en de hoge kosten van het bootbezit, worden als argumenten aangevoerd.

Het is mijn stokpaardje, ik weet het, maar ik roep al jaren dat de watersport zich slecht verkoopt. Met enige jaloezie kijk ik op televisie weleens naar programma’s als Campingtijd, RTL Kampeert en Campinglife waarin het kamperen op allerlei manieren wordt gepromoot. Ook al ben ik watersporter in hart en nieren, bij het zien van de beelden, wordt de prikkel om ook eens een camper of vakantiewoning te huren ongewild gestimuleerd.

En dan heb ik het nog niet gehad over de talloze vlogs op Youtube van landgenoten die met hun campers van bestemming naar bestemming trekken en hier uitgebreid verslag van doen. En vaak vele tienduizenden volgers tot hun fans mogen rekenen. De TV-programma’s en vloggers laten zien hoe leuk het kamperen kan zijn. 

Ik ben van mening dat we dat in de watersport te weinig of niet doen. De tijd van informatieve watersportprogramma’s op televisie ligt ver achter ons. Af en toe duikt er een zogenaamd watersport programma op, maar daarvan is de inhoud zo doorspekt met commercie dat het eerder afschrikt, dan stimuleert om te gaan watersporten.

Op mooie zomerse dagen, je kunt er de klok op gelijk zetten, is de watersport landelijk nieuws met reportages over extreme drukte op het water, jongeren die veel te hard varen en overlast bezorgen en de ondeskundigheid van veel booteigenaren waardoor ze verplicht een vaarbewijs zouden moeten halen.

Dit soort berichtgeving, ik kan mij er enorm aan storen. Je bewijst de watersport er geen enkele dienst mee. We hebben een geweldig watersportland, zeer gevarieerd en met voor elk wat wils. Daar moeten we trots op zijn en dat moeten we, de watersportbranche, verenigingen, het Watersportverbond, provincies, gemeenten... veel meer uitdragen. Wat mij betreft in een gezamenlijke nationale campagne: Nederland Watersportland. 

Zien watersporten...doet watersporten!

 

Eric van Staten

 

 

 

 

 

 

Scherm­afbeelding 2024-04-03 om 11.40.28 Scherm­afbeelding 2024-04-03 om 11.40.28