Wetenschapsprogramma Ocean Race in afgelegen gebieden Antarctica

Na de editie 2022-23 van de race rond de wereld, toen alle vijf IMOCA raceboten meer dan 4,3 miljoen datapunten verzamelden, heeft The Ocean Race (https://www.watersport-tv.nl/tp-31400-2/the%20ocean%20race) dit belangrijke werk voortgezet en het initiatief uitgebreid naar twee poolexpedities - een in de diepe zuidelijke wateren en een andere in de hoge noordelijke breedtegraden.

Eerder dit jaar werden The Ocean Race Science Instruments geïnstalleerd op een expeditieschip dat zich vanaf de Falklandeilanden diep in de ijzige wateren rond Antarctica waagde. De expeditie bereikte een deel van de oceaan dat te weinig bemonsterd is vanwege de afgelegen locatie en het relatief kleine aantal schepen dat deze wateren bevaart. In dit geval was het zeilschip in staat om monsters te verzamelen ten zuiden van 73 graden zuiderbreedte, in de buurt van Smyley Island, waar de zeewatertemperatuur eigenlijk net onder 0 graden Celsius ligt.

De Ocean Race Science Instruments die tijdens de Antarctica-expeditie werden gebruikt, verzamelden informatie over microplastics in zee, kooldioxide- en zuurstofniveaus in de oceaan, zeewatertemperatuur en zoutgehalte. Een groot deel van de gegevensverzameling vond plaats door onderbrekingen en gaten in het zee-ijs voor de kust van het Antarctisch schiereiland en het is waarschijnlijk de eerste keer dat dit gebied is bemonsterd.

De monsters zijn nu onderweg naar Europa waar het National Oceanography Centre (NOC) in Engeland zal beginnen met de analyse.

”De Zuidelijke Oceaan rond Antarctica is niet alleen het hart en de ziel van onze race, maar zoals we van vooraanstaande wetenschappers leren, is het een cruciale aanjager van het klimaat en een van ’s werelds bolwerken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar door de afgelegen ligging worden de wateren rond Antarctica en vooral onder het pakijs bij het continent zelden bemonsterd of onderzocht,” aldus Richard Brisius, voorzitter van The Ocean Race.

 

© Foto door henrique setim op Unsplash

Afbeelding 161 Afbeelding 161
Afbeelding 160 Afbeelding 160