Jetty de Koster zeilde solo met Compromis 888 naar Gibraltar

Nieuw boek 'In de juiste diepte' over avontuur

ALMERE- Jetty de Koster heeft afgelopen zomer een prachtige en uitdagende zeiltocht gemaakt op haar Compromis 888, Pasión, van Marina Muiderzand aan het Markermeer naar Alcaidesa Marina, net buiten Gibraltar. Over deze reis heeft ze een boek geschreven met als titel ’In de juiste diepte.’

Het is niet alleen een reisverslag over dit avontuur. Het waargebeurde verhaal in dagboekvorm begint in 2020, op het moment dat Jetty net haar ex-vriend heeft uitgekocht en de Pasión helemaal van haar is. Ze staat nu voor een enorme uitdaging; hoewel het meevaren haar door haar ouders met de paplepel is ingegoten, was hij juist degene met zeilervaring en echt verstand van boten. 

In maart 2020 is Jetty op zakenreis in Nederland en in het weekend helpen haar broer, zus en nichtje haar met het aanbrengen van antifouling. Een paar weken later zal ze terug naar huis vliegen, naar Zuid Spanje. Maar dan breekt Covid uit. Ze besluit in Nederland aan boord te blijven van de Pasión. 

Daar begint ze, met aanmoediging van de buurman uit de haven, voor het eerst solo met haar boot te zeilen. Dat is in het begin erg spannend, maar langzaam went het en krijgt ze er vertrouwen in. Ondertussen begint ze er ook van te dromen om naar huis, naar Spanje, te zeilen. Maar daar zijn de Pasión en Jetty nog lang niet klaar voor. 

Solo

Na veel voorbereiding is het drie jaar later eindelijk bijna zo ver. Maar een maand voor vertrek laat de delivery-schipper, die met Jetty zou meegaan, weten dat ze alleen maar een paar dagen de tijd heeft. Dan besluit Jetty om solo te gaan. Gelukkig wil haar broer Hans, die de vorige zomer ook mee is geweest met de eerste oversteek naar Engeland, haar wel helpen om in ieder geval het moeilijkste vaarwater uit te komen; de Noordzee. Verder koopt ze een tweedehands satelliettelefoon en huurt ze een ervaren zeiler in, Rainer, om haar op afstand te coachen en advies te geven onderweg. 

Zaterdag 24 juni 2023 gooien Jetty en Hans de trossen los, maar 20 meter verder slaat de motor af. Gelukkig schieten buren en vrienden hen meteen te hulp en kunnen ze uiteindelijk toch nog vertrekken. De volgende donderdag leggen ze al aan in Cherbourg. Dan staat Jetty er alleen voor. Ze heeft nog drie weken de tijd om in Alcaidesa Marina aan te komen. Maar het weer is erg wisselvallig en dan is er nog het probleem van de orka’s, die met jachten spelen en daarbij vaak het roer kapotmaken. Ze hebben zelfs drie jachten zo tot zinken gebracht. 

Tijdens het eerste deel van haar offhore solotocht, langs de Kanaaleilanden van Cherbourg naar Roscoff,  wordt ze meteen op de proef gesteld als opeens de genua omlaag komt. Ook ervaart ze hoe moeilijk het is om op te kruisen met wind én stroming tegen. De volgende dag staat er windkracht 6. Hoewel Jetty erg onder de indruk is van hoe goed de Pasión overal mee omgaat, is ze na ruim 48 uur zeilen zelf wel even aan rust toe. Na 2 nachtjes in Roscoff, waar ze de genua er weer op zet, zeilt ze verder naar Camaret-Sur-Mer. Het wordt een prachtige tocht, waar ze heel erg van geniet. 

‘Gedwongen’ door een nauw ‘weather window’, vertrekt Jetty de volgende dag alweer. Ze wil het liefst in één keer naar Gibraltar en is van plan om zo comfortabel mogelijk te zeilen. Maar Rainer stuurt haar juist de harde wind en hoge golven in, zodat ze uit de buurt van de orka’s kan blijven. Ze krijgt hierdoor wel steeds meer vertrouwen in de Pasión. 

Kapotte autopilot

Nadat ze bijna een etmaal heeft moeten sturen, dankzij een windstilte met daarbij een kapotte autopilot en een storm in aantocht, ervaart ze hoe goed haar schip met windkracht 8 omgaat. Het is een indrukwekkende belevenis, waarbij ze zich verslaapt van haar 20-minuten ritme en wakker wordt in de TSS. Maar alle uitdagingen worden gelukkig steeds beloond en afgewisseld met heerlijke dagen zeilen, waarop Jetty intens geniet van de rust en het samenzijn met de Pasión, de dolfijnen, de zee, zon, maan en alle prachtige sterren. 

Na een onvergetelijk tiendaags offshore solo avontuur, komt nog de laatste uitdaging: het coasthoppen in maximum 20 meter diepte, langs de Algarve en de kust van Zuid Spanje. Dit is namelijk de beste manier om de orka’s hier te vermijden. Het blijkt het moeilijkste deel van de reis, maar overal waar ze komt, staan er gelukkig weer zeilers klaar om haar te helpen en advies te geven. 

De eenzame en lastige tijd, die Jetty ervaart tijdens de Covid lockdown, heeft haar gestimuleerd om zich te ontwikkelen van hulpbehoevende beginner tot verantwoordelijke schipper. Ze wil met dit boek, dat geïllustreerd is met prachtige foto’s, anderen mee aan boord nemen, hen inspireren om ook hun dromen na te leven en ze een hart onder de riem steken voor hun eigen eerste sprong in het diepe. 

’In de juiste diepte’ is een eerbetoon aan de Compromis 888 en zeilboten in het algemeen, aan zelfvertrouwen, behulpzame zeilers en aan het volgen van je hart. 

Dit boek is in mei o.a. verkrijgbaar via https://jettydekoster.com/ (https://jettydekoster.com/) 

 

5 maart 2019 - proefvaart met de Pasión - liefde op het eerste gezicht 5 maart 2019 - proefvaart met de Pasión - liefde op het eerste gezicht
31 Maart 2020 alleen in de haven van Uitdam na het allereerste solo tochtje 31 Maart 2020 alleen in de haven van Uitdam na het allereerste solo tochtje
logboek dat in de juiste diepte geworden is logboek dat in de juiste diepte geworden is
29 juni 2023 - tanken in Cherbourg 29 juni 2023 - tanken in Cherbourg
Cover in de juiste diepte Cover in de juiste diepte
27 juli 2023 - Alcaidesa Marina, de nieuwe thuishaven 27 juli 2023 - Alcaidesa Marina, de nieuwe thuishaven
19 juli 2023 - coasthoppen in 20 meter diepte is erg zwaar! 19 juli 2023 - coasthoppen in 20 meter diepte is erg zwaar!
Route op Predict Wind van het deel dat Jetty solo heeft gezeild Route op Predict Wind van het deel dat Jetty solo heeft gezeild