IJMUIDEN- In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar dat in het teken staat van terugkijken op 200 jaar reddingtraditie. Maar ook op vooruitkijken: wat zijn de innovaties en uitdagingen in de komende 200 jaar? Waarin het belangrijkste doel is en blijft: het redden en voorkomen van slachtoffers op zee én het ruime binnenwater.
Tot in 1824 bestond er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief waarbij de Nederlandse staat in 1809 roeireddingboten ter beschikking stelde, liep op niks uit door gebrek aan lokale motivatie en toezicht. Een noodlottige reddingsactie door een aantal kustbewoners van Huisduinen in 1824 veranderde alles. Het was de aanleiding voor een particulier initiatief een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang.
Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Sinds de oprichting van KNRM zijn er meer dan 30.000 vrijwilligers betrokken geweest bij de KNRM. Op dit moment zijn er 1.400 vrijwilligers verbonden aan de KNRM. De KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften.
Simpel kompas
“Toen ik in 1973 op mijn 16e betrokken raakte bij de Redding Maatschappij gingen we nog te werk met een simpel kompas,” vertelt oud-redder op Schiermonnikoog, Gert-Jan Klontje (66). “Ik kan mij nog een reddingsactie uit oktober 2006 herinneren met windkracht 10 tot 11, een klipper moest het anker afsnijden en er knapte ook een mast waardoor het schip onbestuurbaar werd. De omstandigheden waren ronduit woest. Tegelijkertijd kregen we een melding van een cementtanker zwaar in de problemen. Omdat wij al bezig waren, schoten onze collega’s van Ameland te hulp. Terwijl wij nog bezig waren met de klipper richting Lauwersoog, verloor de Kustwacht het contact met de KNRM-collega’s van Ameland: zij waren drie keer over de kop geslagen bij die cementtanker. Dan word je heel stil. Wonder boven wonder waren zij op eigen kracht in de geul richting Lauwersoog gekomen. Ze werden uiteindelijk veilig aangetroffen, wat veel vertrouwen gaf. Zelfs als een reddingboot omslaat, blijven materieel en de mensen veilig!”
Na 47 jaar KNRM is hij optimistisch over de toekomst: “Wij begonnen met 12 man op Schiermonnikoog en navigeerden met een kompas. Nu is het modernste materieel ter beschikking en zijn er ruim 30 redders op het eiland: jonge vrouwen, mannen, dokters, leraren: zovelen voelen zich verbonden met de KNRM: dat is fantastisch. Ik zeg altijd: Wil je mensen helpen, hou je van water én wil je avontuur beleven? Word dan vrijwilliger bij de KNRM, of donateur natuurlijk”.
Programma jubileumjaar
Het jubileumjaar wordt gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. “Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden door onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden. Zo blijven we ook de komende 200 jaar, op een veilige manier, het land van water”, aldus Jacob Tas, directeur van de KNRM.
Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is ’omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’.
Highlights jubileumprogramma:
Januari 2024: Singer-songwriters Stef Bos en Fleur Raateland lanceren, met producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, het nummer ‘Wat als de storm komt’. De videoclip bij dit nummer is opgenomen in Harlingen, Westkapelle, en op Neeltje Jans (Oosterschelde), Marken en Texel. Het schetst een uniek beeld van 200 jaar KNRM in een land van water.
Begin 2024: Fisherman’s Friend waardeert de kracht en vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de KNRM en lanceert daarom de podcast serie ‘Redders op Zee’. Presentator Roelof Hemmen neemt luisteraars mee langs indrukwekkende reddingsverhalen. Aflevering 1 en 2 gaan over het Scheveningse surfdrama waarbij vijf surfers omkwamen. De enige overlevende van dit noodlottig ongeval vertelt voor het eerst zijn verhaal. Ook de moeder van een van de verdronken jongens en twee KNRM’ers die hun leven waagden om de surfers te redden komen aan het woord.
Februari 2024: Opening exposities over KNRM 200 jaar in twaalf maritieme musea, waaronder Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Maritiem Museum Rotterdam. De expositie bestaat onder andere uit foto’s gemaakt door Jeroen Hofman en Robin de Puy, aangevuld met verhalen van redders van nu in historisch perspectief.
24 mei 2024: Lancering van het unieke fotoboek ’Redders op Zee’ door Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, de KNRM en Hannibal uitgeverijen. Recente foto’s door landschapsfotograaf Jeroen Hofman en portretfotograaf Robin de Puy en foto’s uit het rijke verleden van de KNRM vertellen het verhaal van 200 jaar Redders op Zee.
25 mei 2024: Reddingbootdag bij alle 45 KNRM reddingstations. Extra (pop-up) 46ste reddingstation bij Het Scheepvaartmuseum Amsterdam met een grote nationale en internationale vloot van oude en nieuwe reddingboten.
Mei 2024: YouTuber Govert Sweep wordt bemanningslid in opleiding en maakt een serie YouTube-afleveringen over zijn ervaringen, trainingen en reddingsacties.
Mei 2024: Lancering van de informatieborden bij alle reddingstations. Op de informatieborden wordt de geschiedenis van het reddingstation verteld in foto’s en tekst. Een QR-code op de borden verwijst naar meer informatie over het reddingstation.
6-8 september 2024: Tijdens de zaterdagavondshow van de Wereldhavendagen Rotterdam staat KNRM 200 jaar centraal.
11-14 oktober 2024: Jubileumviering KNRM 200 jaar ’Symfonie van het Water’ in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Een muzikale en visuele ode aan de KNRM, haar donateurs en vrijwilligers door Nederlandse topartiesten. Er zijn speciale voorstellingen voor donateurs en vrijwilligers. De voorstelling staat onder creatieve leiding van Gerben Bakker en de muzikale leiding wordt gedaan door Eric van Tijn.
Daarnaast lanceert PostNL een speciale jubileumzegel, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt en zal er een heuse KNRM-tulp worden onthuld.